23 januari 2017

Pleitbezorger (nieuws, 2017)

OEUVREPRIJS VOOR SCHRIJFSTER ANN CLEEVES

De Britse schrijfster Ann Cleeves krijgt van de Crime Writers' Association de Diamond Dagger, de belangrijkste thrillerprijs in het Verenigd Koninkrijk. Met deze prijs wil de thrillerschrijversgilde auteurs eren die in belangrijke mate hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van het thrillergenre.

'Ann Cleeves is internationaal bekend als de auteur van de thrillerreeksen waarop de populaire televisieseries Vera en Shetland zijn gebaseerd', aldus CWA-voorzitter Martin Edwards. 'Maar lang daarvoor al schreef ze aantrekkelijke misdaadromans en korte verhalen. Met in totaal zo'n dertig boeken op haar naam is ze ook een gepassioneerde en effectieve pleitbezorger voor het voortbestaan van bibliotheken.'

De schrijfster zei in een reactie bijzonder vereerd te zijn dat met de Diamond Dagger haar vakmanschap nu officieel onderkend wordt door haar collega-auteurs. 'Ik kan al meer dan dertig jaar rekenen op hun vriendschap en steun. Ik ben een bevoorrecht mens met zo'n mooie carrière en dankbaar voor de steun van boekhandel en de passie van bibliotheekmedewerkers, zonder wie ik vandaag de dag niet meer zou schrijven.'

Ann Cleeves (1954)  studeerde Engels aan de universiteit van Sussex, maar brak de studie voortijdig af. Daarna was ze werkzaam als onder andere  kok, kustwacht en reclassersingsambtenaar. In 2006 won ze de Duncan Lawrie Dagger voor haar thriller Raven Black. In Nederland worden haar boeken op de markt gebracht door uitgeverij A.W. Bruna.

Cleeves krijgt de CWA Diamond Dagger overhandigd tijdens een ceremonie in Londen op 26 oktober. Eerdere winnaars van deze prijs zijn P.D. James, John le Carré, Ruth Rendell, Lee Child en Ian Rankin.

Bron: CWA

Geen opmerkingen: