02 januari 2017

In aantocht (nieuws, 2017)

BEVROREN VLAMMEN, JACHTHONDEN EN DONKER WATER

Een nieuw jaar met nieuwe kansen. Allerwegen wordt geroepen dat een spectaculaire bestseller het thrillergenre weer goed zou doen. Wellicht zit die tussen de vijf Scandi-noir boeken, die uitgeverij A.W. Bruna voor het komende jaar tipt. 


Op 14 februari verschijnt Wiegelied van Cilla en Rolf Börjlind, de vierde Rönning & Stilton-thriller. Op een nacht vindt de dakloze Muriel een huilend meisje midden in het centrum van Stockholm. Elders, in in Småland, doet Olivia Rönning onderzoek naar de moord op een jongen. In de buurt van het plaats delict wordt een mes gevonden met een inscriptie die erop wijst dat de jongen slachtoffer is van een Roemeense criminele organisatie.

Dé publiekslieveling uit Zweden, zo wordt Mikaela Bley volgens de uitgever genoemd. Op 7 maart ligt haar thriller Donker water in de winkel. Over de inhoud: Ellen Tamm kan niet langer vluchten voor haar verleden en voor de traumatische persoonlijke herinneringen die naar boven kwamen toen ze werkte aan de zaak van het verdwenen meisje Lycke. Nu gaat ze terug naar waar het allemaal begon, toen ze acht jaar oud was en haar tweelingzusje stierf.

Bevroren vlammen, het derde deel in de Deense serie Oxen van Jens Henrik Jensen, verschijnt op 21 maart. Voor zover iedereen weet is oorlogsveteraan Niels Oxen verongelukt op zee. In werkelijkheid bevindt hij zich op een eiland in de Zweedse archipel. Als de leiders van het geheime netwerk Danehof ontdekken dat ze er niet in geslaagd zijn hem te doden, zullen ze een meedogenloze klopjacht starten. Als de politie erachter komt dat hij nog leeft, zal hij gearresteerd worden voor een moord die hij niet beging. Alle kansen lijken zich tegen hem te hebben gekeerd, maar toch besluit Oxen dat hij de confrontatie moet aangaan.

Begin juni wordt Jachthonden van Jorn Lier Horst uitgebracht. Het is het vervolg op Rode sneeuw, Zeventien jaar geleden leidde William Wisting het onderzoek in een van Noorwegens meest beruchte strafzaken, de moord op de jonge Cecilia Linde. Als men ontdekt dat het bewijs is vervalst, wordt Wisting geschorst. Het ziet ernaar uit dat er een man onterecht is veroordeeld voor de moord, en de media ruiken bloed. Wisting heeft zijn leven gewijd aan de jacht op criminelen. Maar nu is hij degene op wie jacht wordt gemaakt.

En dan natuurlijk Millennium 5 van David Lagercrantz, te verschijnen op 7 september. Het duo Salander en Blomkvist keert terug, zoveel is zeker. Over de titel en de inhoud is echter verder nog niets bekend.

Geen opmerkingen: