15 september 2010

Bijna een droom (nieuws, 2010)

GRISHAM DUIKT IN TWIJFELACHTIGE VEROORDELINGEN

De Amerikaanse bestsellerauteur John Grisham is blij met de commissie in de staat North Carolina die claims van gevangenen dat ze ten onrechte zijn veroordeeld, onderzoekt. Hij zei dat hij het zou toejuichen als andere staten dit initiatief overnemen.

Grisham die wereldberoemd werd met zijn legal thrillers, heeft toegezegd zijn bekendheid en zijn vaardigheden als advocaat in dienst te stellen om te bevorderen dat strafzaken waarover twijfels (zijn) ontstaan, opnieuw te onderzoeken. ,,Het is met zo'n vooruitziende blik en zo progressief, het is bijna een droom'', zei Grisham over North Carolina's 'Innocence Commission'. De commissie hield eerder dit jaar hoorzittingen, die leidden tot de vrijlating van Greg Taylor, die zeventien jaar in de gevangenis zat voor een moord die hij niet had begaan.

De 55-jarige Grisham is betrokken bij wat hij noemt de 'innocence movement', sinds hij onderzoek deed voor zijn non-fictieboek 'The Innocent Man', over een man die ten onrechte ter dood was veroordeeld. Toen hij nog als advocaat werkte in Mississippi, was Grisham er nog niet van doordrongen dat er veel mensen ten onrechte waren en werden veroordeeld. ,,Tijdens mijn onderzoek realiseerde ik me dat er veel onschuldigen achter de tralies zitten. De meeste Amerikanen geloven dat niet, maar het is waar'', zei hij deze week tegen verslaggevers voordat hij een tweeduizendkoppig publiek toesprak op Wake Forest University. Onder de aanwezigen was Greg Taylor, die na afloop zei te hopen dat Grishams boodschap zal beklijven onder de rechtenstudenten op de universiteit. ,,Ik hoop dat ze door hem worden beïnvloed en speciaal door wat hij heeft gezegd over het 'innocence'-project.''

Geen opmerkingen: