29 september 2010

Ten slotte (nieuws, 2010)

LITERAIR AGENT VAN STEPHEN KING OVERLEDEN

Ralph Vicinanza, de literair agent van onder anderen Stephen King, is op 60-jarige leeftijd overleden. Vicinanza stierf zaterdag 25 september in zijn woning in de Newyorkse buitenwijk Bronxville aan een slagaderlijke bloeding in de hersenen, zo liet zijn agentschap in een verklaring weten.

Vicinanza is zo'n vier decennia werkzaam geweest in de uitgeverswereld. Hij legde zich vooral toe op de verkoop van internationale rechten van auteurs als King, Carl Sagan en Philip K. Dick. Verder contracteerde hij sciencefictionschrijvers als Terry Pratchett, Robert Heinlein, Frank Herbert en George R.R. Martin.

Volgens King was het Vicinanza die met het idee kwam om 'The Green Mile', zijn later verfilmde boek uit 1996, eerst uit te brengen in een zesdelige, laaggeprijsde pocketserie. In het voorwoord van het boek schrijft King dat hij moeite had om het boek te voltooien omdat hij tegelijkertijd met andere projecten bezig was en zich nog geen voorstelling kon geven van de achtergrond van het verhaal. King wist dat hij nog research moest doen, maar was tegelijkertijd bang dat dat 'het fragiele gevoel van verwondering' teniet zou doen.

Kings 'redding' stond in een fax van Vicinanza, die een gesprek had gehad met een Britse uitgever over een serieroman die Charles Dickens een eeuw eerder had geschreven. ,,Ralph vroeg of ik wellicht ook geïnteresseerd was in die vorm. Man, ik sprong een gat in de lucht.'' Het eerste deel van 'The Green Mile', met de ondertitel 'The Two Dead Girls', kwam uit op 28 maart 1996. Maandelijks kwam er een deel bij. Het slot, 'Coffey on the Mile', verscheen op 29 augustus 1996. De roman werd in zijn geheel gepubliceerd op 5 mei 1997.

(Bron: o.a. Locus Online)

Geen opmerkingen: