20 september 2010

De neuzen tellen (nieuws, 2010)

GESCHENKAUTEURS KOMEN VAN BEPERKT AANTAL UITGEVERIJEN

Slechts een handvol uitgeverijen heeft auteurs geleverd voor het schrijven van het geschenkboekje voor de Maand van het Spannende Boek. Dat blijkt uit een inventarisatie van de lijst met schrijvers die voor het cadeauboekje zijn gevraagd.

Met de keuze van de Stichting CPNB voor het Italiaanse duo Monaldi & Sorti dat in 2011 het geschenk schrijft, mag uitgeverij Cargo voor de derde keer een van haar auteurs (ditmaal een duo dus) leveren. In 2008 schreef Cargo-auteur Karin Slaughter de novelle 'Onbegrepen' en was het vijf jaar eerder Tomas Ross die het cadeauboek 'De klokkenluider' schreef.

De Stichting CPNB koos in 1995 definitief voor het concept Maand van het Spannende Boek en een bijbehorend geschenk. Dean Koontz (uitgeverij Luitingh-Sijthoff), de eerste geschenkauteur, schreef het boekje 'In de val'. Van dezelfde uitgever komt Ian Rankin die in 2006 voor 'Schuld & boete' tekende.

Uitgeverij Anthos is goed vertegenwoordigd met geschenkauteurs Esther Verhoef (2009, Erken mij), Saskia Noort (2007, Afgunst) René Appel (hoewel hij ten tijde van zijn geschenkboekje 'Als broer en zus' in 2005 nog door Prometheus werd uitgegeven) en Nicci French (2002, 'Verlies'). Sinds 1995 mocht uitgeverij A.W. Bruna twee geschenkauteurs leveren (David Baldacci met 'Nachtwerk' in 2000 en Elizabeth George in 1996 met 'Betrapt'), evenveel als De Geus (Charles den Tex in 2010 met 'Onmacht' en Henning Mankell in 2004 met 'Het graf').

Andere uitgeverijen waarvan auteurs een CPNB-cadeau schreven zijn: De Arbeiderspers (James Ellroy, 1998, 'Gedumpt'), De Boekerij (Minette Walters, 1999, 'De tondeldoos') en Meulenhoff (Phillip Margolin, 1997, 'Rookgordijn'). Een 'twijfelgeval' is geschenkauteur Rinus Ferdinandusse (2001, 'Dovemansoren'), die bij De Arbeiderspers publiceerde, maar samen met Tomas Ross ook misdaadromans voor De Bezige Bij schreef. Sinds 1995 zijn elf buitenlandse auteurs (inclusief Monaldi & Sorti) voor het geschenkboekje gevraagd tegen zes Nederlandse schrijvers.

3 opmerkingen:

niels zei

ik zeg tijd voor Simone van der Vlugt, een idee voor 2012 cpnb..!?!!

Peter Kuijt zei

Waarom verbaast me deze reactie van jou niet???

marco zei

Het zijn vaak dezelfde uitgeverijen... Als ik een auteur zou mogen voordragen, dan kies ik voor Simon de Waal. Komt er ook eens een uitgever aan de beurt die nog niet geweest is...!