15 september 2010

Verandering (nieuws, 2010)

RAMBO-AUTEUR OMARMT E-BOEK

De Amerikaanse thrillerauteur David Morrell, schepper van onder anderen mannetjesputter Rambo, heeft een deal gesloten om exclusief via Amazon e-boeken te publiceren. Morrell, wiens debuut 'First Blood' uit 1972 leidde tot een succesvolle Rambo-filmserie, kondigde deze week aan dat hij zijn nieuwe boek, 'The Naked Edge', samen met negen andere thrillers uitsluitend via Amazons Kindle-shop op de markt zal brengen.

De auteur volgt daarmee de goedverkopende zakenschrijver Stephen Covey, die in december een soortgelijke deal sloot en literair agent Andrew Wiley, die een nieuwe 'digitale' uitgeverij startte, Odyssey Editions. Wiley's bedrijf brengt exclusief via Amazon e-boeken op de markt die alleen met de Kindle-e-reader zijn te lezen.

,,Het uitgeven van deze tien boeken via de Kindle-winkel is een uitstekend middel om te onderzoeken hoe ik mijn lezers via elektronische uitgaven aanvullend, uniek materiaal kan verstrekken'', aldus Morrell, mede-oprichter van de International Thriller Writers Organisation en drievoudig winnaar van de Bram Stoker-prijs, in een verklaring. Morrell zei te hopen dat zijn lezers in staat zullen zijn om hun favoriete titels te herontdekken.

Op zijn website spoorde Morrell collega-schrijvers aan om zijn voorbeeld te volgen. ,,Sommige schrijvers betreuren de ontwikkelingen in de boekenbranche, omdat zij gehecht zijn aan de luxe van een warm nest en ondersteuning. Maar het digitaal uitgeven van jouw boeken geeft een bevrijdend gevoel, omdat je beseft dat je niet langer afhankelijk bent van een groot concern.''

,,De uitgeversbranche mag dan in zwaar weer verkeren, dat betekent nog niet dat lezers zijn gestopt met lezen. Boeken zullen niet verdwijnen, maar e-boeken zullen dat ook niet doen'', aldus Morrell. ,,De verwachtingen zijn dat binnen vijf jaar de helft van de verkochte boeken digitaal zal zijn. Veranderingen kunnen pijn doen, maar veranderingen bieden ook kansen. De schrijvers en uitgevers die de toekomst verwelkomen en vernieuwen zullen overleven en opbloeien.''

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: