29 september 2010

Vreselijke thrillers (nieuws, 2010)

ERNEST VAN DER KWAST IS GEEN SUZANNE VERMEER MEER

Ernest van der Kwast, auteur van het boek 'Mama Tandoori', is tot de conclusie gekomen dat hij schrijfster Suzanne Vermeer niet is. Dagenlang beheerste Van der Kwast de verdomhoekjes op de kunstpagina's van landelijke dagbladen en de nieuwsrubrieken van literaire websites, met zijn coming-out als Suzanne Vermeer, auteur van vakantiethrillers als 'Cruise'. Dat boek is evenals Van der Kwasts roman genomineerd voor de NS Publieksprijs 2010.

Op de literaire weblog Tzum.info bekende hij dat hij toch niet schuilgaat achter de naam Suzanne Vermeer. Dat gebeurde nadat de uitgeverij van Vermeer, A.W. Bruna, liet weten dat Van der Kwasts claim niet klopte. Toen Van der Kwast bleef beweren dat hij achter het pseudoniem zat, werd de sfeer grimmiger. De CPNB, de organisator van de NS Publieksprijs, begon zich ermee te bemoeien. Die wilde dat Van der Kwast direct stopte met het beweren dat hij achter het pseudoniem Suzanne Vermeer zit. Hij zou volgens de CPNB 'onder aantoonbaar valse voorwendselen de stemming positief naar zijn eigen boek' beïnvloeden. Als hij zou blijven doorgaan met dit verhaal, dan zou de CPNB actie gaan ondernemen. ,,Dat zou kunnen betekenen dat er stemmen in mindering gebracht worden of zelfs diskwalificatie van het genomineerde boek'', aldus de CPNB op Boekblad.nl.

Op Tzum.info biecht Van der Kwast het volgende op: ,,Suzanne Vermeer is eigenlijk een anagram: 'Mean Zee Revs Urn', wat in het Hindi zoiets betekent als: 'Stem op Mama Tandoori!''' Hij geeft inmiddels ook gehoor aan de oproep van de CPNB, omdat hij vreest dat hij wordt gediskwalificeerd. ,,Het zijn strenge maatregelen. Ik heb mijn campagne daarom aangepast. Ik ontken nu ook dat ik Suzanne Vermeer ben en vertel iedereen dat het vreselijke thrillers zijn. Wie op Suzanne Vermeer stemt, is gestoord.''

Tot en met 14 oktober kunnen lezers hun stem uitbrengen op hun favoriete boek. Op 18 oktober wordt vervolgens bekendgemaakt welke schrijver het ‘Boek van het Jaar’ heeft geschreven.

(Bron: Tzum.info)

Geen opmerkingen: