09 september 2010

Jussi Adler-Olsen - De fazantenmoordenaars (2010)


Vrouw bedreigt kostschoolgroepje


(Door Sonja de Jong)

Snoeihard en bloedstollend spannend zijn superlatieven waar je zuinig mee moet zijn, maar ze zijn volstrekt van toepassing op De fazantenmoordenaars, het tweede boek van de Deense thrillerschrijver Jussi Adler-Olsen. Toonde hij met zijn eersteling, De vrouw in de kooi, zijn talent al onmiskenbaar, met dit boek – met wederom de eigenzinnige brigadier Carl Morck en zijn Arabische assistent Assad in de hoofdrol - versterkt de Deen die indruk nog.

Het verhaal is ijzersterk, de karakters zijn uitstekend neergezet, de onderhuidse sfeer is dreigend. Enig puntje van kritiek: de vertaling – mogelijk wat al te letterlijk? - levert hier en daar rare kromme zinnen op.

De fazantenmoordenaars uit de titel zijn enkele extreem rijke mannen, die ieder een hoge maatschappelijke positie bekleden. Zij vermoorden al sinds zij elkaar op een exclusieve kostschool leerden kennen, veel, maar niet alleen maar fazanten, maar komen daar dankzij hun contacten in de juiste kringen steeds straffeloos mee weg. Slechts één ding bedreigt hun veiligheid: de enige vrouw uit het kostschoolgroepje. Zij heeft zich jaren terug losgemaakt van de anderen, maar beschikt over bewijzen die de moordenaars de das om zouden kunnen doen.

Brigadier Morck, die leider is van een team dat onopgeloste zaken uit het verleden onderzoekt, komt min of meer bij toeval op het spoor van de groep en opent de jacht. Adler-Olsen weet volkomen aannemelijk te maken dat dit soort mannen, met macht en vrienden tot in de hoogste regionen van politie en rechterlijke macht die zich superieur wanen aan 'gewone' mensen, werkelijk bestaat. Ook in onze wereld.

Jussi Adler-Olsen, De fazantenmoordenaars. Vertaling: Kor de Vries, uitgeverij Prometheus, 405 pag.

(Bron: Noordhollands Dagblad)

Geen opmerkingen: