05 september 2010

Vier keer scheepsrecht? (nieuws, 2010)

THRILLERSCHRIJFSTERS GENOMINEERD VOOR PUBLIEKSPRIJS

'De Vastgoedfraude' van Vasco van der Boon & Gerben van der Marel, 'Mama Tandoori' van Ernest van der Kwast, 'Godenslaap' van Erwin Mortier, 'Dorsvloer vol confetti' van Franca Treur en de thrillers 'Cruise' van Suzanne Vermeer en 'Op klaarlichte dag' van Simone van der Vlugt zijn genomineerd voor de NS Publieksprijs 2010. Dit is vandaag bekendgemaakt tijdens Manuscripta, de opening van het boekenseizoen.

Drie literaire werken, twee spannende boeken en een journalistieke bestseller strijden met elkaar om de eretitel Boek van het jaar 2010. De grote diversiteit aan genres is kenmerkend voor de enige Nederlandse boekenprijs waarbij het publiek de prijswinnaar bepaalt. Stemmen kan tot en met donderdag 14 oktober. Op maandag 18 oktober wordt het winnende boek bekendgemaakt.

De zes oorspronkelijk Nederlandstalige boeken behoren tot de bestverkochte titels van het afgelopen jaar (juni 2009-juni 2010). Een selectiecomité van boekverkopers en bibliothecarissen maakte de keuze. Iedereen in Nederland vanaf 18 jaar kan stemmen op een van de zes genomineerde titels of op een zelf gekozen, oorspronkelijk Nederlandstalig boek.

Het publiek kan online stemmen via www.nspublieksprijs.nl. Daarnaast stemt ook een Kernjury bestaande uit driehonderd, jaarlijks wisselende leden. In aanwezigheid van de genomineerde auteurs is de Kernjury 2010 vandaag geïnstalleerd. De leden brengen hun stem uit, mét motivatie. De stemmen van de Kernjury en die van het algemene publiek bepalen samen welk boek de NS Publieksprijs 2010 wint.

De NS Publieksprijs bestaat uit de eretitel Boek van het jaar 2010, een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van 7500 euro en een 1ste klas Jaarabonnement van NS ter waarde van 5867 euro. Vorig jaar won het boek 'Het diner' van Herman Koch. Geert Mak en Hella S. Haasse wonnen de prijs twee keer. Voor Simone van der Vlugt is het overigens de vierde keer dat ze is genomineerd voor de prijs. In 2008 was ze in de race met haar thriller Blauw water, een jaar eerder met 'Het laatste offer' en in 2005 met haar debuut 'De reünie'. Overigens heeft nog nooit een thrillerauteur de NS Publieksprijs voor het Nederlandse boek gewonnen.

2 opmerkingen:

Niels zei

het wordt eens tijd dat een spannend boek wint! Hup simone! Ik heb al gestemd!!

Jurgen zei

Misschien dat als Suzanne Vermeer wint zij (of hij) misschien wel de prijs komt halen. Of zal de ware identiteit geheim blijven?
;-)