19 september 2010

Big sleep (nieuws, 2010)

RAYMOND CHANDLER NA HALVE EEUW HERENIGD MET ZIJN CISSY

Over de dood en waar iemand eeuwig te ruste wordt gelegd, was een van de meest hardvochtige detectives uit de literatuur, Philip Marlowe, uiterst cynisch. ,,Wat maakt het uit waar je komt te liggen als je eenmaal dood bent? In een put of onder een toren van marmer?'', zei de held van schrijver Raymond Chandler kort nadat hij een 'bad guy' een kogel door het lijf had gejaagd in 'The Big Sleep'.

Marlowes geestelijk vader was in tegenstelling tot zijn protagonist behoorlijk romantisch. De man die Los Angeles op de literaire kaart zette met hard-boiled detectiveromans, wilde zijn eigen 'big sleep' voor eeuwig doorbrengen naast zijn geliefde vrouw Cissy Chandler. Maar de twee - hier nog samen op een foto uit 1952, genomen door douanebeambten - werden na hun dood gescheiden. De resten van de een werden ter aarde besteld op een kerkhof, die van de ander liggen nog steeds op een plank in het magazijn van een mausoleum.

Maar daar komt verandering in. Komende Valentijnsdag, 14 februari 2011, zullen de stoffelijke resten van Raymond en Cissy Chandler worden herenigd tijdens een plechtigheid op Mount Hope Cemetery in San Diego, meldt persbureau Associated Press. De hereniging werd eerder deze maand in gang gezet nadat een rechter had bepaald dat de resten van Cissy Chandler moeten worden gevoegd bij die van haar man, die in 1959 op 70-jarige leeftijd overleed. ,,We zullen het glas heffen bij het graf'', zei Chandler-kenner Loren Latker, die zich jaren heeft ingezet voor de hereniging van de twee.

Door dronkenschap en depressie zijn de schrijver en zijn vrouw meer dan een halve eeuw van elkaar gescheiden geweest. Cissy Chandler stierf in 1954 en haar as werd op een plank bewaard in het Cypress View Mausoleum, in afwachting van wat nabestaanden wilden wat er mee gedaan zou worden. Chandler, een nog grotere drinkebroer dan zijn creatie Marlowe, was kapot van de dood van zijn vrouw. Hij begon nog meer in te nemen en stierf uiteindelijk op 26 maart 1959 aan een longontsteking zonder een deugdelijke testament achter te laten. Hij werd ter aarde besteld in een bescheiden graf, slechts een kleine steen meldt dat hij bij leven en welzijn een auteur was. Chandler had niet vastgelegd wat er met zijn stoffelijke resten moest worden gedaan, maar in een brief aan zijn raadsman stelde hij dat hij, evenals dat bij zijn vrouw was gebeurd, gecremeerd wilde worden. Maar die wens is al die jaren over het hoofd gezien.

Cissy en Raymond Chandler zouden voor eeuwig gescheiden blijven, als Chandler-fan Latker in 2002 geen website zou zijn gestart die gewijd is aan de schrijver. Daarop legde hij de routes vast van detective Marlowe die in Los Angeles achter bad guys aan joeg. Gedurende zijn research voor zijn website stuitte de nu 68-jarige Latker op aanwijzingen dat Chandler na zijn dood herenigd wilde worden met zijn vrouw. Er moest een rechter aan te pas komen om die wens in vervulling te doen gaan.

Geen opmerkingen: