27 september 2010

Pieter Bart Korthuis - Penoza (2010)


Uitgesponnen script


(Door Peter Kuijt)

Doorgaans is er eerst het boek, daarna volgt een verfilming of bewerking voor televisie. Bij Penoza, het thrillerdebuut van Pieter Bart Korthuis, ging het andersom. 'Gebaseerd op de gelijknamige KRO tv-serie', meldt een kleine sticker op de cover. Korthuis schreef - jaren geleden - eerst het scenario voor de dramareeks en besloot dat script vervolgens te transformeren tot boek.

De serie is nu enkele afleveringen op streek en de conclusie mag worden getrokken dat het boek er slechts in minieme details van afwijkt. Ook op papier draait het verhaal om Carmen van Walraven-de Rue, dochter van een hoofdstedelijke penozebaas.

Ze is getrouwd met Frans, ook wel de Bolle genaamd, die goed boert in de handel in softdrugs. Met Carmens broer Irwan en jeugdvriend Steven drijft Frans een florerende transportonderneming in hasj. Tot verdriet van Carmen, die wil dat haar man vanwege de toekomst van hun kinderen breekt met de onderwereld. Op het moment dat hij op het punt staat die belofte na te komen, wordt Frans op het tuinpad van zijn Zandvoortse villa neergeschoten. Hij overlijdt later in het ziekenhuis.

Carmen staat er vanaf dat moment alleen voor. Ze moet zich niet alleen schuldeisers van het lijf houden, maar ook de politie die achter vertrouwelijke informatie van de Bolle aan zit. Ze weet niet meer wie ze wel kan en wie ze niet kan vertrouwen.

Het boek leest als een uitgesponnen script, een gevalletje van copy-paste. Pieter Bart Korthuis heeft zijn scenario van een kaft voorzien en het een boek genoemd. Dialogen uit de serie keren terug in de thriller en op de meest onverwachte momenten vlecht de auteur er flashbacks doorheen, die het op het tv-scherm wel goed doen, maar in een boek soms wat verwarrend overkomen. Penoza is rechttoe rechtaan verteld en mist daardoor bezieling. Op z'n beste momenten is Penoza redelijk spannend, maar een grote verrassing zit er aan het eind niet in. De kijker is gewaarschuwd.

Pieter Bart Korthuis - Penoza. Uitgeverij Anthos, 311 pag.

Geen opmerkingen: