03 september 2010

Van de hand gedaan (nieuws, 2010)

DAN BROWN NOG STEEDS NIET VOOR DE HEB

De Amerikaanse bestsellerauteur Dan Brown heeft de twijfelachtige eer de schrijver te zijn van boeken waar de mensen zo snel mogelijk van af willen. Zijn boeken worden het meest gedoneerd, blijkt uit een lijst van hulporganisatie Oxfam, die in Groot-Brittannië 686 boekwinkels heeft.

Brown staat overigens al voor het tweede achtereenvolgende jaar bovenaan de lijst. De auteur van de vorig jaar verschenen vrijmetselaarsthriller 'Het verloren symbool' weet zich overigens in goed gezelschap. Ook de thrillers van John Grisham, Patricia Cornwell en Alexander McCall Smith worden maar wat graag van de hand gedaan.

Browns collega Ian Rankin is de op een na meest weggegeven auteur, maar daar staat tegenover dat de Schotse thrillerauteur met zijn boeken over de dwarse speurder John Rebus bovenaan de lijst staat met meest verkochte boeken in de Oxfam-winkels. Ook Stieg Larsson en J.K. Rowling vliegen in de filialen van de hulporganisatie over de toonbank.

,,Ik vind het fantastisch om voor het tweede achtereenvolgende jaar de bestverkochte Oxfam-auteur te zijn. En ik ben ook blij dat lezers mijn boeken doneren'', aldus Rankin. ,,De verschrikkelijke beelden uit Pakistan op onze tv-schermen maken nog eens duidelijk hoe belangrijks organisaties als Oxfam zijn en het doet me goed dat mijn boeken daarbij een beetje kunnen helpen.'' Oxfam is de op twee na grootste boekverkoper in Groot-Brittannië en Europa's grootste handelaar in tweedehands boeken.

De lijst met meest gedoneerde auteurs aan Oxfam (met tussen haakjes hun positie in 2009):

1. Dan Brown (1)
2. Ian Rankin (3)
3. Patricia Cornwell (9)
4. Alexander McCall Smith (-)
5. John Grisham (2)
6. Danielle Steel (4)
7. JK Rowling (7)
8. Jeremy Clarkson (-)
9. Maeve Binchy (-)
10. Bill Bryson (-)

De Oxfam-bestsellerlijst:

1. Ian Rankin (1)
2. Stieg Larsson (-)
3. JK Rowling (-)
4. Stephenie Meyer (4)
5. John Grisham (-)
6. Patricia Cornwell (-)
7. James Patterson (-)
8. Terry Pratchett (5)
9. Kate Atkinson (-)
10. Dan Brown (2)

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: