23 maart 2024

Twee debutanten (nieuws, 2024)


Esther Verhoef in de race voor achtste prijs




Vijfentwintig nominaties voor lezers-, publieks-, oeuvre- dan wel thrillerprijzen sleepte Esther Verhoef de afgelopen jaren in de wacht. Daarvan wist ze er zeven te verzilveren. De laatste was in 2019: de MAX Gouden Vleermuis voor haar thrilleroeuvre. Dit jaar kan ze wellicht een achtste trofee in haar prijzen kast zetten, want de schrijfster is genomineerd voor de Hebban Thrillerprijs 2024.

De lezerscommunity Hebban.nl noemt de thrillerprijs de belangrijkste lezersjuryprijs voor het spannende boek. De thuisboekenwurmen hebben immers een belangrijke stem in de toekenning van deze award. De Hebban Thrillerprijs wordt dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt. Vorige winnaars zijn: Anya Niewierra, Toni Coppers en Gerrit Barendrecht. De winnaar van 2024 wordt bekendgemaakt kort voor de Thriller Weken die op 1 juni starten. ​

Genomineerd zijn:
Vinex van Bernice Berkleef (uitgeverij The House of Books)
Ik kan je redden van Sofie Delporte (uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts)
Afgeschreven van Angelique Haak (uitgeverij De Crime Compagnie)
De man met duizend gezichten van Lex Noteboom (uitgeverij A.W. Bruna)
Alter ego van Esther Verhoef (uitgeverij Prometheus)

Evenals in 2021 telt de shortlist van de Hebban Thrillerprijs maar liefst twee debutanten. Toen waren dat Marieke Damen (Stilleven) en Yvonne Doorduyn (Onmacht), nu Sofie Delporte en Lex Noteboom. Van de laatste werden voor de verschijning al de Engelse vertaalrechten voor naar het schijnt veel geld verkocht. Angelique Haak werd in 2023 al eens genomineerd voor de Hebban Thrillerprijs. Esther Verhoef en Bernice Berkleef behaalden dit jaar voor het eerst de shortlist.

Meer dan honderd leden van de lezerscommunity beoordeelden de longlist met vijftien oorspronkelijk Nederlandstalige thrillers. Alle thrillers verschenen (voor het eerst) tussen 1 januari en 31 december 2023. Een vakjury bestaande uit boekverkopers, bibliotheekmedewerkers, recensenten en Hebbanredacteuren leest nu de vijf genomineerden en bepaalt de winnaar. De vakjury bestaat uit boekverkopers en Hebban-redacteuren en -recensenten. 

Geen opmerkingen: