16 maart 2024

Gesignaleerd 618 (nieuws, 2024)

Jacob Vis - De Noordzeeconferentie



Bij uitgeverij Ellessy is een nieuwe thriller van Jacob Vis verschenen. De Noordzeeconferentie is, als we goed geteld hebben, het zesendertigste boek van deze thrillerveteraan. En met de focus op duurzame thriller heeft ook dit boek van Vis een actueel tintje.

Een spectaculaire olievondst in het Nederlandse plat van de Noordzee wakkert felle discussies aan tussen voor- en tegenstanders van fossiele energie. Twee ministers - pleitbezorgers van duurzame energie - gaan met de CEO’s van twee oliebedrijven naar zee om het pleit bij de bron te beslechten.

Een groep kapers met een Duitse U-boot omzeilt de indrukwekkende veiligheidsmaatregelen en gijzelt zeven hooggeplaatste conferentiedeelnemers.

Ze eisen, naast een enorm losgeld, de bij wet bekrachtigde belofte dat de oliebron niet in exploitatie komt. Een zenuwslopende race volgt om de gijzelaars vrij te krijgen.

Jacob Vis (Haarlem, 1940) debuteerde in 1987 met de thriller Prins Desi, door Tomas Ross verkozen tot een van de tien thrillers in zijn canon van de Nederlandstalige misdaadliteratuur. Vis schreef drieëntwintig misdaadromans waarvoor hij tien nominaties kreeg: vijf voor de Gouden Strop, twee voor de Diamanten Kogel (winnaar in 2014 met De Zwarte Duivel), twee voor de oeuvreprijs de Gouden Vleermuis (winnaar in 2020) en één voor Het beste boek van Overijssel. In 2011 werd hij verkozen tot Kunstman van Overijssel.

Geen opmerkingen: