16 maart 2024

Allesbehalve gelijke kansen (nieuws, 2024)


David Baldacci komt met zijn 'eerste, echte legal thriller'




John Grisham ging hem met enkele tientallen boeken voor, maar nu komt ook zijn beroemde land- en vakgenoot David Baldacci met een legal thriller. Zijn 'eerste, echte', aldus zijn uitgeverij A.W. Bruna, ligt vanaf 22 mei in de boekhandel en is getiteld Het proces.

In de thriller vechten een witte advocaat en zijn zwarte vakbroeder voor wat onmogelijk lijkt: een kans op een eerlijk proces en gerechtigheid in een door rassenstrijd verscheurd land.

In het jaar 1968 zet een van raciale spanningen doordrenkte moordzaak het zuiden van de Verenigde Staten in vuur en vlam. Twee advocaten – de een wit, de ander zwart – proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden. Maar het rechtssysteem biedt allesbehalve gelijke kansen voor iedereen.

Jack Lee is een jonge, witte advocaat uit Freeman County, Virginia, die nooit iets heeft gedaan om zich tegen racisme te verzetten. Tot hij besluit om Jerome Washington te vertegenwoordigen, een zwarte man die wordt beschuldigd van de brute moord op een oud en welvarend wit echtpaar.

Desiree DuBose is een zwarte advocaat uit Chicago die haar hele leven heeft gewijd aan gerechtigheid en gelijkheid. Ze komt naar Freeman County om de onervaren Lee te helpen bij zijn juridische strijd met de beste openbaar aanklager in de staat. In alles zijn Lee en DuBose elkaars tegenpolen, maar samen vechten ze voor wat onmogelijk lijkt: een kans op een eerlijk proces en gerechtigheid in een door rassenstrijd verscheurd land.

Uitgeverij A.W. Bruna omschrijft Het proces als 'misschien wel de persoonlijkste thriller' van David Baldacci, die inmiddels meer dan 30 thrillers, romans, jeugdthrillers en kinderboeken op zijn naam heeft staan. Hij werd geboren in Virginia en studeerde politieke wetenschappen aan de Virginia Commonwealth University, waar hij cum laude afstudeerde, en rechten aan de University of Virginia. Tijdens deze periode begon hij met schrijven. Na zijn studies was hij negen jaar werkzaam als bedrijfsjurist en advocaat in Washington D.C. In 1996 debuteerde hij met Het recht van de macht en vanaf dat moment wijdde hij zich geheel aan het schrijven.

Baldacci's werk is in 45 talen vertaald en wereldwijd zijn er meer dan 100 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht (waaronder meer dan drie miljoen in Nederland en Vlaanderen. Zijn debuut Absolute Power werd in 1997 verfilmd door en met Clint Eastwood. Met zijn Wish You Well Foundation strijdt Baldacci samen met zijn vrouw Michelle al jaar en dag tegen analfabetisme.

Geen opmerkingen: