04 maart 2024

Gesignaleerd 616 (nieuws, 2024)

Gunnar Staalesen - Koude hartenBij uitgeverij Marmer is onlangs de thriller Koude harten van Gunnar Staalesen verschenen. Het is het elfde deel in de serie rond priv├ędetective Varg Veum uit het Noorse Bergen. 

Wie bekend is met Varg Veum, weet dat hij een groot rechtvaardigheidsgevoel heeft, niet vrij is van opportunisme en anti-autoritair is. Als Veum eenmaal aan een opdracht begint, ontdekt hij vaak het ene lijk na het andere, dit tot groot ongenoegen van de politie.

Op een grijze, natte januaridag krijgt Varg Veum bezoek van Hege Jensen, een oud-klasgenote van zijn zoon Thomas. Ze wil hem inschakelen als priv├ędetective om haar collega Maggi op te sporen, die van de aardbodem verdwenen lijkt. Net als Hege tippelt Maggi om haar verslaving te bekostigen, reden waarom Hege niet naar de politie wil.

Veum stort zich in het straatleven, waar hij al snel te maken krijgt met nietsontziende pooiers en drugsdealers. En als Veum in Maggi’s achtergrond duikt, komt hij in aanraking met betrokken buurtbewoners die, om de kinderen te beschermen, een ontwricht gezin onder hun hoede hadden genomen.

Dat dit buurtinitiatief niet zo goed is uitgepakt als gehoopt, blijkt al spoedig als Veum zijn eerste lijk ontdekt en hij beseft dat achter schijnbaar warme intenties koude gevoelens schuil kunnen gaan…

De Noorse bestsellerauteur Gunnar Staalesen heeft tientallen thrillers op zijn naam staan. Hij is vooral bekend geworden door zijn boeken met Varg Veum, een serie die ook in Nederland en Vlaanderen op televisie is uitgezonden. Inmiddels heeft Staalesen 23 thrillers met Varg Veum in de hoofdrol geschreven, waarvan er tien eerder bij Uitgeverij Marmer verschenen. Gunnar Staalesen woont, evenals Varg Veum, in Bergen.

Geen opmerkingen: