12 mei 2022

Geldzucht (nieuws, 2022)

Gents schrijversduo laat weduwe Oppermans weer opdraven
Het schrijven van boeken is geen lopendebandwerk voor het Gentse schrijversduo Françoise Opsomer en Wim Trommelmans. Recent verscheen Zullen we zwijgen?, hun derde misdaadroman in dertig jaar tijd.

Brugge
De twee auteurs leerden elkaar eind jaren zeventig in Gent kennen tijdens hun studies Germaanse filologie. Ze werden een koppel en begonnen na hun studies een eigen zetterij en copywritingbureau. Maar in het weekend en op vakantie kropen ze in de huid van Weduwe Oppermans, de naar Agatha Christie verwijzende auteur van politieke misdaadromans.

Hun eerste boek uit 1990 ontrafelde de moord op een journalist tijdens de Gentse feesten. In het tweede boek vallen er doden in de Antwerpse bouwsector en nu, meer dan dertig jaar na hun eersteling, is er Zullen We Zwijgen?, het sluitstuk van hun trilogie van zustersteden met Brugge als decor.

'Een rode draad is onze verontwaardiging over hoe steden om zeep worden geholpen als lokale politieke ambities verweven raken met de geldzucht van projectontwikkelaars', zegt Françoise Opsomer in een interview met het Nieuwsblad. In Zullen We Zwijgen? komt een populistische politicus op het idee om Brugge in de verkoop te gooien en met de opbrengst alle stadsschulden in één keer af te betalen. 'We hebben er zes jaar over gedaan', aldus Wim Trommelmans, 'maar als we niet achter elkaars vodden hadden gezeten, was dat dubbel zo lang geweest.'

(Bron: Nieuwsblad.be)

Geen opmerkingen: