31 december 2018

Nu nog beter! (nieuws, 2018)

De superlatiefste thrillers van 2019Het nieuwe jaar moet nog beginnen, maar nu al zeggen vele uitgevers te weten welke thriller het gaan doen in 2019, boeken waarover nog lang gesproken zal worden. De Spanningsblog zet de superlatiefste thrillers op een rijtje. Altijd leuk, zo'n lijstje....

Bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff verschijnt in februari de adrenalinerit van het voorjaar: Dertien van de Noord-Ierse mensenrechtenadvocaat Steve Cavanagh. Hollywoodster Robert Solomon wordt verdacht van het vermoorden van zijn prachtige vrouw. In het proces van de eeuw wil de verdediging slechts één man in hun team: advocaat en voormalig oplichter Eddie Flynn. De tekst op de cover laat over de dader geen twijfel bestaan: 'De moordenaar is geen verdachte. Hij zit in de jury.'

De uitgever bestempelt de thriller als sensationeel. Het boek, waarvan in Brexitland al ruim 150.000 exemplaren zijn verkocht, zorgde voor Cavanaghs 'internationale doorbraak'.

De schrijver van het meest veelbelovende thrillerdebuut is volgens uitgeverij Cargo geboren op Cyprus. Deze Alex Michaelides studeerde Engelse literatuur aan Cambridge en scenarioschrijven aan de American Film Institute in LA. Hij schreef scenario's voor The Devil You Know en The Brits Are Coming. De thrillerdebutant studeerde drie jaar psychotherapie en werkte in een gesloten inrichting voor jongeren.

In zijn boek De stille patiënt wordt Alicia Berenson om de verkeerde redenen een mysterieuze beroemdheid. Iedereen dacht dat zij een gelukkig huwelijk had; dan schiet ze haar man vijf keer in zijn hoofd. Na deze gruwelijke daad zwijgt ze, en weigert een verklaring te geven. Alicia's stilte intrigeert en spreekt tot de verbeelding van het publiek. Psychotherapeut Theo Faber is ervan overtuigd dat hij haar weer kan laten praten en zo te ontrafelen wat er zich die bewuste nacht heeft afgespeeld. Hij doet er alles aan om een baan te krijgen bij de instelling waar Alicia zit opgesloten, en lijkt geobsedeerd om met haar in gesprek te gaan.

De uitgever laat de publicatie vergezeld gaan van blurbs van niet de minste auteurs. David Baldacci en Stephen Fry hebben aan één woord genoeg en zeggen respectievelijk 'origineel' en 'briljant'. A.J. Finn noemt De stille patiënt 'de perfecte thriller'.

Neonazi

Even vindingrijk als ijzingwekkend. Zo kenschetst uitgeverij Prometheus het boek Openbaringen van Miquel Bulnes. Het is de eerste literaire thriller van deze auteur die in het echt Ekkelenkamp van achteren heet.

In een door massabetogingen platgelegde stad trachten inspecteurs Elvira Muller en Andrej Ruzedski de bizarre moord op een neonazi op te lossen. Hun onderzoek heeft echter zwaar te lijden onder het escalerende geweld tussen politie en demonstranten, en de openlijke tegenwerking van de veiligheidsdiensten. Het boek komt in februari op de markt.

Claustrofobisch en verslavend.
 Aldus uitgeverij Ambo|Anthos over De angst van C.L. Taylor (maart 2019). En: een thriller over obsessieve liefde en psychologische manipulatie, een intens verhaal vol plotwendingen waarin een slachtoffer het heft in eigen handen neemt. Het boek zit volgens de uitgever vol plotwendingen: je blijft maar doorlezen.

In De angst loopt Lou van huis weg om met haar leraar Mike naar Frankrijk te vertrekken. Ze is ervan overtuigd dat hij haar grote liefde is, maar hij blijkt heel anders in elkaar te zitten en laat Lou gebroken achter. Achttien jaar later ontdekt Lou dat hij een nieuw slachtoffer op het oog heeft en ze is vastbesloten te voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt. Maar Mike is een schurk van de ergste soort, en Lou moet ervoor waken opnieuw slachtoffer te worden…

Een schrijver die met zijn nieuwe thriller zichzelf opnieuw uitvindt. Die auteur is een Ier en luistert naar de naam Tim Willocks, stelt uitgeverij De Fontein. Zijn boek Moord volgens Turner (publicatie in mei 2019) is een thriller die zich afspeelt in Zuid-Afrika, geschikt voor de fans van Deon Meyer.

Onder invloed van de nodige glazen alcohol rijdt de jonge Afrikaner Dirk Le Roux in Kaapstad een zwart meisje aan. Zijn moeder, Margot Le Roux, een machtige zakenvrouw, weigert haar zoons leven te laten ruïneren door het lot van een dakloos meisje zonder enig toekomstperspectief. In een land waar corruptie en machtsmisbruik overheersen, zal niemand daarnaar kraaien. Maar dat is buiten Turner gerekend, een zwarte rechercheur van onbesproken gedrag. Hij reist naar het stadje waar Margot Le Roux alles lijkt te beheersen, inclusief de politie. Turner weigert te buigen voor intimidatie en omkoping en als de jacht op hém wordt geopend, moet hij vechten voor zijn leven.

Claudia van der Werf, redacteur bij De Fontein, laat in de voorjaarsbrochure een geel Post-Itje afdrukken waarop zij heeft geschreven: Willocks’ schrijfstijl is filmisch. Het rauwe landschap van Zuid-Afrika wordt weerspiegeld in zijn personages. Willocks snijdt maatschappelijke thema’s aan en combineert die met snelle, plotgedreven actie. Tim Willocks is behalve auteur ook psychiater, karateka en filmmaker.

Geen opmerkingen: