18 december 2018

Positieverbetering (nieuws, 2018)

Genootschap sluit zich aan bij Auteursbond


Het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs krijgt onderdak bij de Auteursbond. Daartoe hebben de leden van het genootschap vorige week besloten. Het GNM, dat in 1986 werd opgericht, is in zijn oude vorm nu opgeheven. De belangen van de leden worden voortaan behartigd door de Auteursbond.

Dat schrijft GNM-voorzitter Peter Römer in een brief aan de leden van het genootschap. Hij benadrukt dat de club wel blijft bestaan. De thrillerschrijversclub komt, met negen andere secties (waaronder literair, toneel, poëzie, scenario), onder de paraplu van de Auteursbond, waarvan het lidmaatschap overigens wel fors duurder is dan dat van het GNM alleen.

Römer: 'Het GNM behoudt zijn naam en ook zijn intentie blijft dezelfde: het versterken van de positie van het Nederlandse spannende boek.' Goed nieuws ook voor de GNM-leden die aan tradities hangen: het jaarlijkse Mystery Dinner blijft bestaan.

Namens de aangesloten schrijvers zal de Auteursbond voortaan onderhandelingen voeren met uitgevers over bijvoorbeeld modelcontracten en de uitgave van niet alleen papieren boeken, maar ook e-books en luisterboeken. De bond belegt regelmatig lezingen, vergaderingen en symposia. Er zijn masterclasses en workshops van afzonderlijke secties waarmee de schrijver zich professioneel verder kan ontwikkelen.

Römer meldt verder dat in januari duidelijk zal worden wat de consequenties van de overgang naar de Auteursbond zullen zijn.

Geen opmerkingen: