29 december 2018

John Grisham - Het oordeel (2018)

Drie kogels voor de dominee(Door Peter Kuijt)

The reckoning, oftewel De afrekening, zo heet de laatste thriller van bestsellerauteur John Grisham. Die titel dekt beter de lading dan wat de Nederlandse uitgever ervan heeft gemaakt: Het oordeel. Centraal staat een honderd procent liquidatie, die het stadje Clanton, Mississippi, een jaar na afloop van de Tweede Wereldoorlog totaal op zijn kop zet.


Het oordeel
is geen whodunit, want degene die drie kogels op dominee Dexter Bell afvuurt, is bekend. De schutter is Pete Banning, een godvruchtige en in aanzien staande herenboer. De grote vraag is waarom oorlogsheld Banning het op de dominee voorzien heeft. Maar zijn motief houdt hij voor zich. ‘Ik heb niets te vertellen.’

 Het is de meesterverteller Grisham gelukt het antwoord pas op de allerlaatste bladzijden prijs te geven. In de voorafgaande 500 pagina’s verdeelt hij het verhaal in drie grote blokken: de daad van Banning, zijn heldhaftige prestaties tijdens de oorlog en het vervolg na diens rechtszaak.
 
De meeste thrillers van Grisham hebben het Amerika van nu als decor, maar ook met een verhaal van zeven decennia geleden weet hij goed raad. De rassenongelijkheid in Clanton beschrijft hij als een dan nog als bijna vanzelfsprekend geaccepteerd fenomeen. En op een haast journalistieke wijze verhaalt Grisham over het verblijf van Banning op de Filipijnen waar hij uitgroeit tot een ervaren guerrilla die het de brute Japanse bezetter ontzettend moeilijk maakt.

De nagels blijven intact tijdens het lezen, want bloedstollend spannend is Het oordeel niet. Wel weet Grisham te boeien met een uitermate indrukwekkend tijdsbeeld.

John Grisham - Het oordeel. Uitgeverij A.W. Bruna, 508 pag.

Geen opmerkingen: