De achtertuin van de Britse geheime dienst
Eind jaren zestig schiep schrijver Reginald Hill rechercheur Andy Dalziel uit Yorkshire. Deze aanvankelijk botte, ouderwetse en onsympathieke diender was zelf weer de inspiratiebron voor Mick Herron die de kleurrijke spion Jackson Lamb creëerde. uitgeverij Prometheus brengt begin februari Lambs tweede avontuur, Dode leeuwen, op de markt, waarmee Herron in 2013 de Gold Dagger voor beste misdaadroman won.
Dickie Bow was niet het meest logische doelwit voor een afrekening. Maar eens een spion, altijd een spion. Hij was een heel goede volger, een schaduw, perfect in het achterhalen van de geheimen van zijn prooien – totdat hij dood werd aangetroffen, in een bus.
Dickie was in Berlijn met Jackson Lamb. Lamb heeft nu Dickies telefoon, en daarin zit het laatste geheim dat Dickie ooit heeft verteld; dat geheim zou er wel eens op kunnen duiden dat er een ouderwetse Moskou-achtige operatie plaatsvindt in de achtertuin van de Britse geheime dienst. In Slough House, het afvalputje van de dienst, begrijpen de collega's van Jackson Lamb dat er eindelijk weer eens iets kan gaan gebeuren...
Dode leeuwen mixt volgens de uitgever ongekende spanning met humor. Mick Herron, 'het nieuwe wonder van de Britse spionage', werd geboren in Newcastle upon Tyne en studeerde Engels aan het Balliol College in Oxford. Zijn inmiddels zevendelige spionageserie over de agenten van Slough House wordt geroemd in de Engelse pers.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten