03 december 2018

Opflakkerend vuur (nieuws, 2018)

Belgische bankbaas schrijft whodunitDe gouverneur van de Belgische Nationale Bank, Jan Smets, zwaait eind dit jaar af. Maar niets doen is er voor hem niet bij. In mei volgend jaar verschijnt bij Van Halewyck namelijk zijn eerste thriller. Voor het geld hoeft hij het overigens niet te doen.

Het thrillerdebuut van Smets houdt zich verre van monetaire politiek en fiscale zaken. Nee, volgens zijn uitgever is Theater 'een rasechte whodunit in de traditie van Agatha Christie. Het verhaal draait rond de moord op een hoog aangeschreven advocaat en speelt zich af in Gent, de stad waar Smets geboren is en woont.

Op een koude maandagochtend, net voor kerst, wordt het dode lichaam van Albert Leblanc aangetroffen in zijn villa in Sint-Martens-Latem. Hij is vermoord, dat lijdt geen twijfel. In korte tijd staat de beau monde van Gent op z'n

Hoofdinspecteur Steve Stern staat voor een raadsel. Dat wordt er niet beter op als hij weduwe Julie Leblanc ontmoet. Zij doet in hem 'een verloren gewaand vuur' opflakkeren. Stern ontdekt dat dit de gevaarlijkste zaak uit zijn carrière wordt.
achterste benen. ‘De zilveren vos’, zoals Leblanc genoemd werd, was een hoogstaande advocaat en een graag geziene gast op culturele evenementen. Wie wilde hem uit de weg ruimen en waarom?

Jan Smets is een econoom die het grootste deel van zijn loopbaan binnen de muren van de Nationale Bank spendeerde. In 2015 werd hij gouverneur van dit instituut. Hij was verantwoordelijk voor de voorbereiding van de invoering van de euro in België in 2002. Smets, die als kabinetschef diende onder premiers Wilfried Martens en Jean-Luc Dehaene, is getrouwd en heeft twee dochters. Hij is actief in het Festival van Vlaanderen en bestuursvoorzitter van een groot Gents ziekenhuis. Hij houdt van muziek, literatuur, voetbal en golf.

Mocht Theater geen bestseller worden, dan zit Smets niet in zak en as. Hij is met een brutojaarloon van een kleine half miljoen euro de best verdienende centrale bankier van de eurozone.

Geen opmerkingen: