Met de complimenten van De Spanningsblog
Het bedrijf Stroosnier Executive Search uit Maastricht levert al ruim een kwart eeuw, wat men noemt, 'topkandidaten' voor het bedrijfsleven. Zelf versleet de naamgever van de onderneming, Jaap Stroosnier, negen bazen in twaalf jaar tijd. 'Ze hebben er geen idee van met wat voor vreemde gedachten ik rondloop', zegt hij. Nu heeft hij zijn bizarre hersenspinsels samengebracht in een uiterst leesbare mix van een roman en een thriller: De man die zijn baas liet verdwijnen.
Het boek gaat over de ambities en frustraties van een hongerige wolf, stelt Karakter Uitgevers, die het boek in maart 2019 op de markt brengt. 'Het is een ontluisterend cadeau voor iedereen die voor het eerst merkt dat er aan zijn of haar stoelpoten wordt gezaagd. Een onverwacht verhaal over zakendoen.'
Hoofdpersoon in De man die zijn baas liet verdwijnen is de ambitieuze maar dromerige jonge zakenman Jack Kempinski. Hij begint aan een veelbelovende baan bij een groot bedrijf. Maar al snel komt hij erachter dat zijn baas hem op een geraffineerde manier wil laten opdraaien voor illegale praktijken op kantoor. Zo wil hij Jack het brein laten zijn achter de vorming van een verboden prijskartel.
Jack laat deze luizenstreek niet op zich zitten en wil wraak. Onderdeel van zijn plan is het verleiden van de dochter van de baas. Uiteindelijk wil Jack zijn baas om zeep helpen. Maar waarom? Welke rol speelt zijn broer Tom, een gesjeesde medicijnenstudent?
Geleidelijk worden de drijfveren van de hoofdpersonen onthuld, met vreemde kantoorscènes, een absurd sollicitatiegesprek, een roerig privéleven met zinloze seks en functioneel geweld. Volgens Karakter doet het einde de lezer zich afvragen of hij of zij zelf tot zoiets extreems in staat zou zijn. 'Zou je het jezelf kunnen vergeven? En kun je de chaos aan?'
In zijn jeugd heeft Jaap Stroosnier op Curaçao gewoond waar zijn vader voor Shell werkte. Tijdens zijn studie Industrial Design Engineering aan de TU Delft richtte hij Integrand op, een studentenorganisatie die nu nog steeds honderden studenten per jaar plaatst in het bedrijfsleven. Hij werkte in productontwikkeling, marketing en verkoop bij bedrijven als Wavin, GE, DSM en Mosa voordat hij in 1995 als ondernemer in de headhunting stapte.
Wie de brochure van Karakter bekijkt, treft op Stroosniers pagina een citaat aan van de oprichter van De Spanningsblog. Hij mocht een ruwe versie inzien van het manuscript van De man die zijn baas liet verdwijnen. Hier wat citaten uit zijn leesrapport: Wellicht ligt het aan mijn vooringenomenheid, maar ik had van een oprichter van een managementadviesbureau niet de stijl verwacht zoals die in het manuscript is weergegeven. Losjes geschreven, een ik-persoon met zelfspot doet het woord en doet dat niet zonder enige vorm van ironie en humor. De schrijver kan bijvoorbeeld heerlijk zijn gedachten laten gaan over een harige pukkel die af en toe boven het boordje van het overhemd van de taxichauffeur uit springt.
De schrijver heeft oog voor detail en vertelt de lezer bijvoorbeeld over de guilty pleasure die Jack heeft: zijn auto van een zo groot mogelijke afstand laten ontgrendelen en dan weer op slot zetten als er iemand langsloopt. Stroosnier laat menigmaal zijn fantasie rijkelijk de loop. Zo bedenkt Jack wat er allemaal niet met en op de bureaustoel is gebeurd, die hij en zijn vriendin jaren geleden in een kringloopwinkel hebben gekocht.
Wij van De Spanningsblog hopen vooral dat de scène met de bureaustoel een plek in de definitieve versie heeft gekregen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten