02 december 2018

Behoefte aan veiligheid (nieuws, 2018)

Schot leest liever thriller dan romantische fictie De laatste drie decennia is het leesgedrag van de gemiddelde Schot drastisch veranderd. Thrillers, misdaadromans en detectives hebben de plaats ingenomen van romantische fictie in de toptien van meest uitgeleende boeken. Zo was The girl on the train van Paula Hawkins het boek waar het meest om werd gevraagd in de Schotse bibliotheken.  


Een en ander blijkt uit een studie onder bibliotheken in Schotland. In de jaren negentig was romantiek top of the bill, vooral de romans van de veelschrijfster Catherine Cookson waren gewild. Na de millenniumwisseling sloeg tovenaarsleerling Harry Potter de trom en waren zijn door J.K. Rowling geboekstaafde avonturen favoriet bij bibliotheekleden.

Daarna kwamen de thrillerauteurs opzetten. Ian Rankin voerde in 2003 en 2004 de toptien aan en zijn Amerikaanse collega James Patterson deed dat vervolgens tien jaar achtereen. Paula Hawkins' bestseller The Girl on the Train was vorig jaar nummer 1.

Thrillerauteur Lee Child, die drie plekken bezet in de toptien van 2017, weet waarom mensen niet genoeg kunnen krijgen van het spannende boek. 'In het decennium dat volgde na de aanslagen van 9/11 is misdaadliteratuur belangrijker geworden in het leven van mensen. Het bevredigt hun behoefte aan veiligheid en dat het recht zijn loop krijgt. Want aan het einde van zo'n thriller is de orde vaak hersteld.'

De toptien van meest uitgeleende boeken in Schotland (2017):
Paula Hawkins - The Girl on the Train
Ian Rankin - Even Dogs in the Wild
Lee Child - Make Me
Peter May - Coffin Road
Lee Child - Night School
Jeff Kinney - Diary of a Wimpy Kid
Stuart MacBride - In the Cold Dark Ground
David Baldacci - The last mile
Lee Child - Personal
Ian Rankin - Rather Be the Devil

Het boek van Kinney is het enige jeugdboek in de toptien. De overige boeken zijn thrillers.

Bron: The Falkirk Herald

Geen opmerkingen: