06 december 2018

Naar Death Row (nieuws, 2018)

John Grishams enige non-fictieboek haalt Netflix Alle thrillerseries op Netflix al gezien? Geen nood, op 14 december brengt de streamingdienst een onvervalste 'Grisham' op het scherm. Hoewel, onvervalst? Het gaat om een bewerking van The Innocent Man, het enige non-fictieboek van de Amerikaanse bestsellerauteur.

The Innocent Man verhaalt over een moordzaak dat het dorpje Ada, Oklahoma, in de jaren 80 op zijn kop zette. John Grisham brengt in zijn boek zoveel materiaal ter sprake, dat het vrij duidelijk is dat er mensen ten onrechte zijn veroordeeld. En dat de moordenaar nog steeds vrij rondloopt.

In 1982 wordt de dan 21-jarige serveerster Debra Sue Carter verkracht en vermoord. Vijf jaar lang blijft de zaak onopgehelderd. Maar dan komt Ron Williamson in beeld, een veelbelovende baseballspeler. Met een contract op zak om te gaan spelen voor de Oakland Athletics verlaat Williamson zijn geboortedorp Ada om in Californië zijn dromen na te jagen.

Zes jaar later keert hij in zak en as terug, een armblessure heeft zijn dromen verbrijzeld. Hij begint zich ongezonde gewoonten eigen te maken: drank en drugs en het lastig vallen van vrouwen. Er zijn signalen dat zijn mentale gesteldheid te wensen overlaat. Niet in staat om werk te vinden, trekt hij in bij zijn moeder waar hij dagelijks twintig uur op haar sofa doorbrengt.

De politie is ondertussen wanhopig op zoek naar de moordenaar van Debra Sue Carter. Er moeten een of meerdere verdachten worden gevonden en dan krijgt ze Ron Williamson en zijn vriend Dennis Fritz op de korrel. De twee worden gearresteerd in 1987 en krijgen de moord in de schoenen geschoven. Er is geen forensisch bewijsmateriaal en de aanklager bouwt zijn zaak op getuigenissen van verklikkers uit de gevangenis. Fritz krijgt levenslang en Williamson wordt naar Death Row gestuurd.

In 1994, na zes jaar in de dodencellen, krijgt Williamson bericht dat hij op 27 september 1994 geëxecuteerd zou worden. In een procedure om de terechtstelling te voorkomen worden de grove fouten in de veroordelingen van zowel Williamson als Fritz opgemerkt. Vijf dagen voor zijn geplande executie werd deze afgelast. Williamson en Fritz werden in 1999 op DNA-bewijs vrijgesproken.

De bijna twaalf jaar in de gevangenis hadden een zware tol van Ron geëist. Zijn geestelijke en lichamelijke gezondheid waren zwaar achteruitgegaan en medische zorg was hem ontzegd. In 2004 sterft hij aan levercirrose, het gevolg van zijn drugs- en drankgebruik en het innemen van grote hoeveelheden medicijnen.

De Netflix-trailer laat ook schrijver John Grisham even aan het woord. Hij zegt: 'Als ik The Innocent Man als een roman had geschreven, had niemand het verhaal geloofd.'Geen opmerkingen: