08 december 2018

Beruchte blauwe boekjes (nieuws, 2018)

Tomas Ross werpt zich op Blonde Dolly


Elf jaar nadat een gelijknamige feuilleton in de Haagsche Courant verscheen, publiceert Tomas Ross een heuse thriller over opkomst en ondergang van de bekende prostituee Blonde Dolly die in de hofstad haar werkterrein had. Naar verluidt zette de auteur de afgelopen week nog de puntjes op de i, waarna hij het manuscript naar uitgeverij Cargo stuurde. Die brengt het boek op 7 februari 2019 in de handel.

Uitgeverij Cargo liet een persbericht over het boek vergezeld gaan van een foto van Tomas Ross die poseert bij het graf van Blonde Dolly op begraafplaats Westduin in Den Haag. Zestig jaar na haar dood is Blonde Dolly (bijnaam van Sebilla Alida Johanna Niemans) nog altijd niet vergeten. Een prostituee aan de zelfkant van Den Haag, maar getrouwd met een violist van het gerenommeerde Residentieorkest. Dolly reisde naar Londen, Antwerpen en Parijs en overnachtte met rijke en prominente Nederlanders in chique hotels.

De vragen rond haar raadselachtige dood op 31 oktober 1959 zijn nooit beantwoord. Waarom leidde de hoofdcommissaris van Den Haag destijds zelf het onderzoek? Hoe kwam Dolly aan een fortuin aan geld en huizen? En waar zijn haar beruchte blauwe boekjes gebleven waarin ze namen van haar 'speciale' clientèle zou hebben genoteerd?

In september 1959 wordt een man na een hartaanval opgenomen in een ziekenhuis in Scheveningen waar Hannah Fridman als verpleegster in opleiding werkt; een oudere man met een brandplek op zijn gezicht. Hannah is er zeker van dat deze man in 1943 haar vader in Velsen aan de Duitsers heeft verraden, in een complot om linkse verzetsstrijders uit te schakelen uit angst voor een communistische machtsovername na de bevrijding.

Hannah besluit het recht in eigen hand te nemen en hem te doden, al blijkt er nog iemand te zijn die hetzelfde wil en haar op het spoor zet van een jonge vrouw die tijdens de oorlog in een bordeel voor Duitse officieren en foute Nederlanders werkte, een hoertje dat zich Blonde Dolly noemt en een dubbelleven in Den Haag leidt.

Tomas Ross (1944) is al meer dan dertig jaar een van de meest toonaangevende thrillerauteurs in ons land. Met zijn spannende en gedurfde thrillers balanceert hij op de scheidslijn tussen feit en fictie. Hij won driemaal de Gouden Strop en werkte als scenarioschrijver mee aan vele gelauwerde films en series.

Op 24 november kreeg hij de GNM Meesterprijs uitgereikt voor zijn bijdrage aan het Nederlandstalige thrillergenre. Tijdens de uitreiking vertelde hij dat twee maanden lang heeft lopen piekeren hoe hij prins Bernhard, zijn geliefde mikpunt in meerdere thrillers, in het boek over Blonde Dolly zou kunnen verwerken. 'Maar het is me gelukt', zei hij niet zonder trots. Op 7 februari 2019 wordt het boek gepresenteerd in de Haagse boekhandel Paagman.

Geen opmerkingen: