06 juli 2017

Moordonderzoek (nieuws, 2017)

In coma na een nekklem


'Gebaseerd op waargebeurde zaken', zegt uitgeverij Cargo over Halszaak, de derde thriller van oud-rechter en -Kamerlid Boris O. Dittrich. Ongetwijfeld zal een van die zaken de affaire-Mitch Henriquez zijn, de festivalganger die na een nekklem van de politie overleed.

Op 27 juni 2015 vond in het Zuiderpark in Den Haag het muziekfestival Night at the Park plaats. Tijdens het evenement riep de Arubaanse bezoeker Mitch Henriquez dat hij een wapen bij zich had. Naar aanleiding hiervan werd hij door vijf politieagenten gearresteerd en overmeesterd. De agenten gebruikten bij zijn arrestatie veel geweld. Een van de agenten hield hem in een nekklem terwijl de andere vier agenten hem hard bij zijn armen en benen vastpakten en hem vervolgens in een politiebusje droegen..Henriquez overleed een dag later in het ziekenhuis als gevolg van zuurstofgebrek.

Ook in Halszaak dat begin oktober bij Cargo verschijnt, is sprake van het toepassen van een nekklem. Slachtoffer is een zwerver die op verdenking van diefstal voor een juwelierszaak in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat wordt aangehouden. Hij verzet zich hevig en een van de agenten gebruikt een nekklem waarna de man in coma raakt. Volgens protocol wordt de rijksrecherche opgeroepen om onderzoek te doen naar de handelwijze van de politie.

Rechercheur Maya Oliphant ondervraagt de agenten, maar hun verklaring wijkt ernstig af van een filmpje dat de ronde doet op Internet. Wanneer vervolgens de zwerver in zijn ziekenhuisbed wordt vermoord, heeft Oliphant plotseling een moordonderzoek onder handen. Onder grote druk speurt ze naar de identiteit van de zwerver. De zoektocht leidt haar dertig jaar terug in de tijd, toen een rechter in Alkmaar enkele zeer omstreden vonnissen uitsprak en toen plotseling spoorloos verdween.

Boris O. Dittrich (1955) schreef eerder de thrillers Moord en brand en W.O.L.F. Sinds 2007 werkt hij voor de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.


Geen opmerkingen: