13 juli 2017

Wordt verwacht 410 (nieuws, 2017)

De harpoenier heeft het gedaan


'Betoverend en angstaanjagend goed', schreef de New York Times. 'Een uitzonderlijk boek. Afwisselend hilarisch, choquerend, opwindend en provocatief', oordeelde The Independent. En schrijfster Hilary Mantel kwam bijkans loftuitingen te kort: 'Briljant en verslavend. Een tour de force van vaart en spanning, en een fantastische weergave van een lang verloren tijd.'

De kranten en de schrijfster bejubelden Het Noordwater van de Britse schrijver Ian McGuire. De Nederlandse vertaling van The North Water verschijnt op 21 september bij uitgeverij Cargo.

Het Noordwater is een avonturenroman voor lezers met zeebenen. Het is 1859: Patrick Sumner moet na zijn oneervolle ontslag uit het leger ten einde raad een positie als scheepsarts accepteren aan boord van een walvisvaarder die op weg is naar de poolcirkel. Het is laat in het jaar, en terwijl donker en kou op zee genadeloos toenemen, wordt het zwaar verminkte lichaam van een scheepsjongen gevonden.

Sumner gaat op onderzoek uit, en komt op het spoor van Henry Drax: harpoenier, moordenaar, monster. Op zoek naar bewijs om Drax op te sluiten, gebeurt het ondenkbare: het schip loopt vast in het ijs en zinkt. Terwijl de doodsbange en wanhopige bemanning tijdens de barre, oneindige nacht probeert te overleven, weet Sumner dat er zich in hun midden een meedogenloze moordenaar schuilhoudt.

Ian McGuire werkt als universitair docent in Manchester en schreef eerder korte verhalen en een roman. Het Noordwater, dat genomineerd werd voor de Man Booker Prize 2016, wordt door de BBC bewerkt tot een zesdelige televisieserie.

Foto auteur: Paul Wolfgang Webster

Geen opmerkingen: