05 juli 2017

Cijfers over letters (nieuws, 2017)

CPNB: 'Magere jaren zijn voorbij'


Gemokt en geklaagd werd er na de weinig indrukwekkende uitreiking van de Gouden Strop bij RTL Late Night. Zo die er al was bleef van de status van de Nederlandstalige spannende boek bar weinig over, riepen critici. Maar volgens de CPNB is er te vroeg geklaagd. Het gaat juist goed met de Nederlandse thriller. De verkoop tijdens de afgelopen Spannende Boeken Weken met maar liefst 13 procent.

In de actieperiode van 9 tot en met 25 juni steeg de omzet van spannende boeken (binnen- en buitenlands) met 12 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, aldus cijfers van KVB-SMB/GfK. De CPNB: 'Daarmee is de trend van de afgelopen drie magere jaren stevig gekeerd'. Van alle boeken die tijdens de Spannende Boeken Weken over de toonbank gingen, was één op de zeven een Nederlandstalig spannend boek. 

Het geschenkboek De vrouw in de blauwe mantel, geschreven door de Zuid-Afrikaanse auteur Deon Meyer, is gedrukt in een oplage van 350.000 exemplaren. Als e-book is deze ruim 38.000 keer gedownload, dat is twee keer zoveel als vorig jaar. 

Boekwinkels die Meyers novelle cadeau deden aan hun klanten, profiteerden extra. Zij verkochten 9 procent meer Nederlandstalige spannende boeken dan boekwinkels die niet met de campagne meededen. Hiermee behaalden zij een omzetstijging van 16 procent. De CPNB: 'De dagen voor Vaderdag, die traditioneel in deze campagneperiode vallen, laten een mooie piek zien in de verkoop van de spannende boeken. De algemene boekverkoop zit in de lift; bij het gehele genre fictieboeken is sprake van een omzet stijging van 4 procent. Vaderdag en de aanstaande vakantie zijn duidelijk aanleiding om boeken, en zeker ook spannende boeken, te kopen.'

De CPNB deelt de kritiek op de manier waarop de winnaar van de  Gouden Strop werd gehuldigd overigens niet. 'Wij zijn blij met de uitreiking bij RTL Late Night', aldus woordvoerder Job Jan Altena. 'De CPNB wil lezen bevorderen en boekverkoop vergroten. De uitreiking bij RTL Late Night, dat een groot en breed publiek bereikt, sluit daar perfect bij aan.'

Dat de Nederlandstalige thriller weer in de lift zit, wordt overigens niet weerspiegeld in de verkoopcijfers tijdens de Spannende Boeken Weken. Van de tien bestverkochte boeken in die periode zijn er slechts twee van Nederlandse makelij. Gouden Strop-winnaar Felix Weber komt niet in dat rijtje (zie hieronder) voor. Uitgeverij A.W. Bruna boert goed met vijf titels in de toptien. 

1 Goede dochter van Karin Slaughter (HarperCollins Holland)
2 De dorst van Jo Nesbø (De Bezige Bij)
3 Het paradijs van Suzanne Vermeer (A.W. Bruna)
4 Het motief van David Baldacci (A.W. Bruna)
5 Zondagochtend breekt aan van Nicci French (Ambo|Anthos)
6 Selfies van Jussi Adler-Olsen (Prometheus)
7 Judas van Astrid Holleeder (Overamstel)
8 Koorts van Deon Meyer (A.W. Bruna)
9 In het water van Paula Hawkins (A.W. Bruna)
10 Het meisje in de trein van Paula Hawkins (A.W. Bruna)

Geen opmerkingen: