23 juli 2017

Biertje? (nieuws, 2017)

Britse thrillerprijs voor Chris Brookmyre


De Schotse thrillerauteur Chris Brookmyre heeft eind vorige week de Theakston Old Peculier crime novel of the year award gewonnen. Brookmyre, die een met de hand gegraveerd biervaatje won en 3.000 Britse pond op zijn rekening kreeg bijgeschreven, versloeg in de finale onder anderen bestsellerschrijfster Val McDermid.

Het winnende boek is getiteld Black Widow en is een thriller vol cybercriminaliteit, seksisme en moord. Brookmyre (foto) vertelt het verhaal van chirurg Diana Jager, die 'ontmaskerd' wordt als de schrijver van een blog over seksisme binnen haar beroepsgroep. Ze ontmoet Peter en haar leven lacht haar weer toe. Totdat Peter het leven laat tijdens een auto-ongeluk en Jager voor de rechter wordt gesleept. Black Widow won vorig najaar al de McIlvanney-thrillerprijs tijdens het festival Bloody Scotland. De jury was toen enorm te spreken over de plotwendingen die zelf weer bol stonden van plotwendingen.

Behalve tegen McDermid moest Brookmyre het ook opnemen tegen Eva Dolan, Sabine Durrant, Mick Herron en Susie Steiner. De genomineerde auteurs werden gekozen uit een longlist van 18 Britse en Ierse misdaadromans die tussen 1 mei 2016 en 30 april 2017 op de markt verschenen.

De winnaar kreeg zijn prijs overhandigd tijdens de openingsavond van het Theakston Old Peculier Crime Writing Festival in Harrogate. Lee Child kreeg tijdens het evenement een oeuvreprijs uitgereikt. Het was de achtste keer in het bestaan van het festival dat deze ereprijs werd toegekend. Child ontving de prijs uit handen van Val McDermid, de vorige winnaar. Eerder werden collega-auteurs als Lynda La Plante, Ruth Rendell, P.D. James en Colin Dexter onderscheiden.

Bron: The Guardian

Geen opmerkingen: