11 juli 2017

Roel Janssen - Alles verloren (2017)

Actuele thriller over migrantencrisis


(Door Peter Kuijt)

Tessa Insinger, heldin met zeebenen uit de met een Gouden Strop bekroonde De tiende vrouw, duikt weer op in de nieuwste thriller van Roel Janssen, Alles verloren (Cargo, € 19,99). Met fotograaf Mortimer zeilt ze langs Griekse en Turkse eilanden voor een reportage over vluchtelingen uit het Midden-Oosten die naar een veilig Europa willen.

Ze redden het Syrische meisje Soumaya uit zee, zij is de enige overlevende van een groep vluchtelingen die per rubberboot naar Griekenland wilde vluchten. De foto die Mortimer van haar maakt, wordt net zo iconisch als die van het wereldberoemde 'Afghaanse meisje met de groene ogen'. Tessa en Mortimer trekken zich het lot aan van het meisje en gaan op zoek naar haar ouders die in Turkije zijn achtergebleven. Ondertussen stuiten ze op een ‘Brussels’ complot die een uiterst cynische oplossing van het migrantenvraagstuk hebben bedacht.

Janssen schrijft wat stijfjes over seks en wil - journalisten eigen - soms heel veel uitleggen. Deze doordachte politieke thriller krijgt gaandeweg echter de wind volop in de rug en koerst af op een onverwachte finale.

Roel Janssen - Alles verloren, uitgeverij Cargo, 320 pag.

Deze recensie stond eerder - in een verkorte versie - in het AD.

Geen opmerkingen: