24 maart 2015

Sporen (nieuws, 2015)

STEPHEN KING KOMT MET THRILLER √ČN SCHRIJFTIPS

Vijftien jaar nadat Stephen King in 'Over leven en schrijven' verhaalde over wat hem inspireert en hoe hij te werk gaat, komt de Amerikaanse bestsellerauteur opnieuw met een boek vol schrijftips. Die inzichten verpakt hij in de verhalenbundel 'The Bazaar of Bad Dreams'.

De bundel die op 3 november in de boekhandel ligt, bevat twintig korte verhalen van Stephen King. Het is een combinatie van nieuw materiaal en werk dat in tijdschriften is verschenen. Elk verhaal bevat een introductie van de auteur, waarin hij 'autobiografisch commentaar' geeft op de oorsprong en motivatie om het te schrijven. Volgens zijn redacteur bij uitgeverij Hodder & Stoughton, Philippa Pride, zal de bundel zijn fans veel plezier doen, 'zeker degenen die benieuwd zijn naar zijn opvattingen over schrijven'. In 2000 verscheen van Kings hand 'On Writing' ('Over leven en schrijven'), een mix van biografie en schrijftips.

In de nieuwe bundel schrijft King dat auteurs 'beetje bij beetje' hun eigen stijl ontwikkelen, 'zo uniek als een vingerafdruk'. ''Je zult altijd wel sporen aantreffen uit de vroegere en vormende jaren van de auteur. Maar het ritme van de gedachten van iedere schrijver gaat uiteindelijk de boventoon voeren.''

Een van de verhalen in 'The Bazaar of Bad Dreams' is 'A Death', dat eerder werd gepubliceerd in de New Yorker. Het speelt zich af in de negentiende eeuw en concentreert zich op Jim Trusdale, een man die verdacht wordt van de moord op een jong meisje. Hij zou haar hebben beroofd van de zilveren dollar die ze voor haar verjaardag heeft gekregen. ''Iemand opgehangen zien worden, ook al is dat een fictief persoon, is nooit plezierig'', vertelde King eerder aan de New Yorker. ''Maar omdat ik maar een korte periode met Trusdale te stellen had, was dat makkelijker te verdragen dan John Coffey de gang te zien maken naar de elektrische stoel in 'The Green Mile'. Dat kwam deels omdat ik wist dat Coffey onschuldig was en ook omdat ik zestienden maanden lang met hem ben opgetrokken. Coffey werd een vriend, Trusdale meer een vage kennis.''

De bundel bevat verder verhalen over een man die zijn eigen leven telkens opnieuw leeft en steeds dezelfde fouten maken, een vuurwerkwedstrijd tussen buren die explosief uit de hand loopt en een columnist die mensen de dood injaagt door het schrijven van hun necrologie.

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: