28 maart 2015

Witwasoperatie (nieuws, 2015)

EX-FBI-AGENT SCHRIJFT THRILLER OVER EIGEN LEVEN

'Een waargebeurde thriller', zo omschrijft Xander Uitgevers het boek 'De infiltrant' van Robert Mazur. Hierin beschrijft de voormalig FBI-agent hoe hij jarenlang een dubbelleven leidde om drugskoning Pablo Escobar te pakken te krijgen.

Pablo Escobar
Vijf jaar lang 'ging' Robert Mazur undercover om te kunnen infiltreren in de hiërarchie van de drugskartels in Colombia, waaronder die van drugsbaas Pablo Escobar. Voor zijn vrienden was hij een ambtenaar. Voor de onfrisse bankiers en zakenlieden met wie hij bevriend raakte, was hij Bob L. Musella, een welgestelde man, met connecties binnen de maffia.

Met die bankiers en zakenlui vierde hij feest in hotelsuites die duizend dollar per nacht kostten. Hij dronk met hen de beste champagne, reed rond in Rolls-Royce-cabrio's en vloog met privéjets. Maar onder zijn Armani-kostuums en in zijn Renwick-aktetas snorden opname-apparaatjes stilletjes en verzamelde hij harde bewijzen van hun misdrijven.

Op een geënsceneerde bruiloft sloeg hij uiteindelijk toe. De operatie 'C-Chase' leidde tot de arrestatie van 85 mannen en vrouwen wereldwijd. De actie was een van de meest succesvolle undercoveroperaties in de geschiedenis van de Amerikaanse justitie. Verschillende medewerkers van de bank BCCI werden opgepakt en veroordeeld. Ook werd bewijs gevonden voor de betrokkenheid bij drugshandel van generaal Manuel Noriega, de toenmalige sterke man van Panama.

In 'De infiltrant', die in augustus 2015 bij Xander Uitgevers verschijnt verhaalt Mazur hoe hij de gewetenloze bankiers die drugsbazen als Pablo Escobar van dienst waren, ten val bracht. Pablo Escobar kwam overigens om het leven tijdens een politieactie op 2 december 1993. 'De infiltrant' is het verhaal van de opkomst en ondergang van de grootste witwasoperatie aller tijden, een onderneming waarin jaarlijks honderden miljoenen dollars rondging.

Mazur werkte 27 jaar als FBI-agent. Momenteel is hij directeur van een adviesbureau op het gebied van veiligheidsvraagstukken in de financiële sector. Hij woont met zijn gezin in Florida.

(Bron: Hebban|Crimezone)

Geen opmerkingen: