31 maart 2015

Kosten en baten (nieuws, 2015)

LEZER NIET MEER WELKOM OP AVOND VAN HET SPANNENDE BOEK

De Avond van het Spannende Boek gaat er dit jaar heel anders uitzien. Het is geen groots opgezet evenement meer voor de lezers, maar meer een avond voor schrijvers, mensen uit het boekenvak en de media.

Na acht edities valt het doek voor de Avond van het Spannende Boek. Het publieksevenement dat zich in de afgelopen jaren in de hoofdstedelijke zalencomplexen de Melkweg, Felix Meritis en Pakhuis De Zwijger voltrok, is niet meer. De organiserende stichting CPNB kiest nu voor een andere aanpak. Zonder publiek, maar met des te meer schrijvers. Hoopt men.

Dat blijkt uit informatie die de CPNB naar boekhandel en bibliotheek heeft verstuurd. Volgens de organisatie woog het aantal betalende bezoekers van de Avond van het Spannende Boek (voorheen de Power of Plots) niet meer op tegen de financiële inspanning van het in de steigers zetten van een uitgebreid randprogramma. De Avond van het Spannende Boek, die dit jaar op donderdag 28 mei wordt gehouden, zal nu meer gericht zijn op de schrijvers. Dat betekent: de uitreiking van de Gouden Strop en de Schaduwprijs, een interview met Marion Pauw, auteur van het geschenkboekje Grijs gebied en daarna een drankje. That's it.

De veranderde opzet betekent overigens niet dat de CPNB de lezer van het spannende boek nu links laat liggen. Integendeel, de inspanningen van de boekpromotor zijn er nu op gericht om de lezers in groten getale naar boekhandel en bibliotheek te laten komen. Die fungeren tijdens Juni - Maand van het Spannende Boek als Plaats Delict.

In 2014 werd voor het eerst het evenement Plaats Delict gehouden. Boekwinkels en bibliotheken organiseerden - overigens met wisselend succes - acties en belegden bijeenkomsten (veelal gepaard gaande met auteursbezoeken) die in het teken stonden van het spannende boek. Boekhandel en bibliotheek kunnen voor dit jaar hun evenementen bij de CPNB weer aanmelden en op die manier het predicaat Plaats Delict verdienen. De CPNB zet deze acties in nieuwsbrieven en promotie nog eens extra in het zonnetje.

Om nog meer lezers naar de boekhandel te krijgen is de CPNB voor de Maand van het Spannende Boek een samenwerking aangegaan met bioscoopketen Pathé. Wie in juni voor ten minste € 12,50 aan spannende boeken koopt, ontvangt niet alleen het geschenkboekje van Marion Pauw, maar tevens een code om via Pathé Thuis - de thuisstreamingdienst van de keten - de verfilming van Pauws thriller 'Daglicht' te bekijken.

Geen opmerkingen: