28 maart 2015

Wordt verwacht 383 (nieuws, 2015)

LUITINGH-SIJTHOFF HERONTDEKT 'BESTE BRITSE THRILLERAUTEUR'

Graham Greene noemde hem 'de beste Engelse thrillerschrijver', John le Carré vond hem een 'voorbeeld voor ons allemaal'. De twee auteurs keken op tegen Eric Ambler, de vernieuwer van het spionagegenre. Uitgeverij Luitingh-Sijthoff eert hem met een heruitgave van 'Het masker van Dimitrios'.

Eric Ambler wilde nooit een thrillerschrijver worden. Als we moeten afgaan op zijn in 1985 verschenen autobiografie 'Here lies Eric Ambler', wilde hij toen hij jong was een toneelschrijver worden. Hij werd in 1909 in zuidoost-Londen geboren als het oudste kind van variétéartiesten en begon na een niet afgemaakte technische studie toneelstukken te schrijven. Begin jaren dertig trad hij in dienst van een reclamebureau. Zijn eerste roman 'The Dark Frontier', een parodie op de Britse thriller, verscheen in 1936.

Amblers reputatie als 'de beste Engelse thrillerschrijver' berust vooral op de boeken die hij schreef tussen 1935 en 1940. In zijn romans worden onschuldigen steeds meegesleurd in een spiraal van onwaarschijnlijke en duistere gebeurtenissen. Die ontaarden dan in korte, heftige gewelddadigheden die veel al plaatsvinden in oude steden als Istanbul, Sofia, Belgrado en Milaan. De anti-fascist Ambler was een van de eersten die realisme verkoos boven patriottisme en in zijn boeken helden verving door doodgewone mensen.

In 1957 vertrok Ambler naar Hollywood, waar hij de scripts schreef van enkele klassiek geworden films, zoals 'A night to remember' en 'The cruel sea', waarvoor hij een Oscar-nominatie kreeg. Ambler was getrouwd met Joan Harris, die veel scenario's schreef voor Alfred Hitchcock. Ambler overleed op 22 oktober 1998 op 89-jarige leeftijd.

In 'Het masker van Dimitrios', dat door Luitingh-Sijthoff in augustus 2015 opnieuw wordt uitgebracht, is de Engelse thrillerschrijver Charles Latimer op vakantie in Turkije. Daar ontmoet hij kolonel Haki, een liefhebber van spannende boeken. De kolonel vertelt Latimer over de mysterieuze en beruchte Dimitrios - een gangster, huurmoordenaar, spion en vrouwenhandelaar die voor een geheimzinnige bank werkte en wiens lichaam onlangs uit de Bosporus is gevist.

Latimer is gefascineerd door het verhaal en besluit de mythe rond Dimitrios te ontrafelen en het verhaal te gebruiken voor een nieuw boek. Al snel slaat zijn fascinatie echter om in een obsessie. Als hij zich in de onderwereld van Dimitrios begeeft, ontdekt Latimer - met gevaar voor eigen leven - dat niets is wat het lijkt.

Andere nieuwe titels:

A.J. Rich - Opgejaagd (juli 2015). Gebaseerd op de persoonlijke ervaring van thrillerschrijfster Kathy Reichs. De 30-jarige Morgan is verloofd met Bennett, een bezitterige, maar charmante man. Op een dag treft ze haar verloofde thuis aan, op gruwelijke wijze vermoord. Als ze zijn ouders inlicht, ontdekt ze dat hij een sociopaat was. Hij had meerdere verloofden, die hij allemaal hetzelfde voorspiegelde. Dan worden deze vrouwen een voor een vermoord. A.J. Rich is het pseudoniem van de auteurs Amy Hempel en Jill Ciment.

Meri Mellink - De grens (juni 2015). Thrillerdebuut van operationeel specialist bij de Nationale Politie. Noa, een vrouwelijke rechercheur in Amsterdam wordt ingezet bij de opsporing van een jonge Nederlandse moordenaar, ene Eddy. Hij blijkt naar Tel Aviv gereisd te zijn. Daar is hij ingelijfd in een extremistische cel die zich heeft verbonden aan IS. Noa reist Eddy achterna om hem te arresteren in Israël of op Palestijns grondgebied.

Lee Child - #20 (september 2015). Van de inhoud van de twintigste thriller rond Jack Reacher is alleen de eerste regel bekend: 'Het verplaatsen van zo'n enorme man als Keefer was niet zo simpel'.

Val McDermid - De vrouw die niet opgaf (augustus 2015). Midden in Edinburgh, in een torentje boven in een oud gebouw, wordt een skelet gevonden. Karen Price, rechercheur Cold Cases, gaat aan de slag met deze zaak. Als het onderzoek in een stroomversnelling raakt. reist Karen naar en dorpje in Kroatië dat getekend is door de angst en het bloedvergieten tijdens de Balkanoorlog.

S.L. Grey - In de val (september 2015). Thriller die zich afspeelt in De Sanctum, een zelfvoorzienend appartementencomplex dat op een diepte van 15 meter is gebouwd op het platteland van Maine. Het is een luxe vesting voor de rijken en de paranoia, waar ze in stijl op de ondergang van de werld kunnen wachten.

Stephen King - De eerlijke vinder (juni 2015). Schrijver John Rothstein heeft al decennialang niets meer geschreven. Tot woede van Morris Bellamy. Niet alleen omdat Rothstein met schrijven is gestopt, maar ook om dat diens serie niet naar zijn smaak eindigde. Bellamy vermoordt Rothstein en gaat er met zijn aantekenboekjes met nog ongepubliceerd materiaal vandoor.

(Bron: Hebban|Crimezone)

Geen opmerkingen: