08 maart 2015

Kers op taart (nieuws, 2015)

BUNDEL BRENGT NIET EERDER GEPUBLICEERD VERHAAL STIEG LARSSON

De ultieme anthologie voor liefhebbers van het Zweedse thrillergenre, bestempelt uitgeverij Karakter de verhalenbundel 'Een duistere schaduw'. Een onbekend verhaal van Millennium-auteur Stieg Larsson geldt als 'kers op de taart'.

Sinds het moment dat Stieg Larsson met zijn bestseller 'Mannen die vrouwen haten'  de spotlights op het Zweedse gilde van thrillerauteurs deed schijnen, hebben lezers van over de hele wereld zich en masse op misdaadromans uit dat land gestort. In de bundel 'Een duistere schaduw', die in mei 2015 bij uitgeverij Karakter verschijnt zijn verhalen van toonaangevende Zweedse thrillerauteurs bijeengebracht. Er zit ook een niet eerder gepubliceerd verhaal bij van Larsson, die in 2004 op 50-jarige leeftijd overleed en het succes van zijn Millennium-trilogie niet heeft kunnen meemaken.

De bundel bevat bijdragen van meesters als Henning Mankell, Håkan Nesser, Johan Theorin, Ake Edwardson en het pioniersduo Maj Sjöwall en Per Wahlöö, dat de Zweedse thriller internationaal op de kaart zette. Andere auteurs zijn: Tove Alsterdal, Rolf en Cilla Börjlind, Inger Frimansson, Anna Jansson, Asa Larsson, Magnus Montelius, Dag Öhrlund, Malin Persson, Sara Stridsberg, Veronica von Schenck en Katerina Wennstamm. Verder is er een verhaal opgenomen van de hand van Eva Gabrielsson. Zij was jarenlang de partner van Larsson. Omdat zij niet getrouwd waren, greep zij naast de nalatenschap van de latere bestsellerauteur.

Samensteller van de bundel is John-Henri Holmberg, autoriteit op het gebied van Zweedse thrillers. Hij heeft boeken geschreven over sciencefiction, psychologische thrillers en film en is ruim vijftien jaar thrillerrecensent geweest voor de grootste dagbladen in Zweden. In zijn introductie schetst Holmberg de evolutie van het genre sinds de late negentiende eeuw tot nu.

(Bron: Hebban|Crimezone)

Geen opmerkingen: