23 maart 2015

Eigenzinnig (nieuws, 2015)

HARTMAN BEËINDIGT VOORTIJDIG HAIDER-SERIE

De reacties op de eerste delen waren lovend en de verkoop verliep ook naar behoren. Toch beëindigt Corine Hartman voortijdig de thrillerserie rond heldin Jessica Haider. In plaats van de aangekondigde zeven delen is boek nummer 5 de laatste in de reeks.

Ze had ideeën te over voor zeker zeven thrillers rond de harde en meedogenloze rechercheur Jessica Haider, zei Corine Hartman in een interview met dagblad Tubantia in juni 2013. Even daarvoor had het eerste deel 'Bloedlijn' al een derde druk beleefd.

Dat van die zeven delen kwam nog regelmatig ter sprake, totdat auteur en uitgeverij Karakter onlangs bekend maakten dat boek nummer 5, dat in juni uitkomt, de laatste in de 'bloedstollende on-Nederlandse serie' zou zijn. En dat terwijl er op de eerdere delen lovend is gereageerd. Ook aan de verkoop ligt het niet: meer dan zestigduizend exemplaren werden er van de serie verkocht.

Maar het doek valt toch voor Haider. Het laatste deel krijgt de toepasselijke titel 'Doodskleed' mee. Over de reden van de voortijdige beëindiging van de serie zijn officieel geen mededelingen gedaan.

Jessica Haider is een eigenzinnig karakter. Ze is, zoals een krant meldde, de nieuwe Dexter, Hannibal Lecter en Lisbeth Salander in een blender. Ze snuift, drinkt en vloekt en draait haar hand niet om voor een nummertje heftige seks. Niet echt een type dat braaf binnen de lijntjes blijft. Maar Haider heeft ook een zwakke plek. Haar zoon is jaren geleden gedood door een seriemoordenaar.

In 'Doodskleed' is Haider ingelijfd door Saligia, een schimmig elitekorps dat ingrijpt waar justitie steken laat vallen. Haider kan nu eindelijk definitief afrekenen met het tuig dat door de mazen van de wet glipt. Ze krijgt eindelijk de ultieme opdracht waarvoor ze door Saligia werd gerekruteerd. In Mexico, op de grens met Texas, sterven vluchtelingen, kinderen vooral, aan een zich snel verspreidend virus. Haider moet de vermoedelijke veroorzaker ervan, Vincent Donnelly, uitschakelen. Maar is hij wel schuldig?

Terug op haar thuisbasis in Edinburgh wordt Haider opgepakt en belandt ze in de gevangenis. Door deze vrijheidsbeperking, maar vooral door het besef dat ze haar levensmissie niet kan vervullen, verliest ze volledig haar grip op de werkelijkheid. Wie heeft haar verraden, wie kan ze nog vertrouwen?

Aangetast
Waar de ene auteur een serie voltooit, begint de andere juist met een reeks. Bestsellerauteur Loes den Hollander met een forse rij stand alone-thrillers op haar naam, brengt in mei via uitgeverij Karakter het boek 'Aangetast' op de markt. Het is het eerste deel van een serie van voorlopig twee. Dat ze een reeks schrijft is nieuw voor haar. Wat heet. Het is het meest onwaarschijnlijke waar ze zelf ooit rekening mee had gehouden. Ze heeft ook altijd bestreden dat ze dat zou doen.

Waarom dan toch een serie? ''Het overkwam me, tijdens het schrijven'', meldt ze op haar Facebookpagina. ''Ik ontdekte dat het verhaal over de familie Metselaer niet in één boek verteld kon worden en toen ik dat eenmaal goed in de gaten had en het ook toegaf, werd de serie Dossier Metselaer geboren.''

Den Hollander karakteriseert Dossier Metselaer als 'een spannend familieverhaal over gewone mensen die door zwijgen, verdriet en bedrog het spoor bijster raken en een gevaar voor elkaar gaan vormen'. In Aangetastis het tien jaar geleden dat Lieve Metselaer werd geschept door een auto en dit niet overleefde. De dader van dit ongeluk en de vader van Lieve worden opgeschrikt door bedreigingen en beschuldigingen die hen erg kwetsbaar maken. Er ontwikkelt zich een onaangename strijd die consequenties heeft voor persoonlijke en zakelijke relaties. Het is duidelijk dat de belager moet worden gestopt voordat de volledige waarheid over het fatale ongeluk van Lieve bekend zal worden. Deze waarheid is een beerput die beter gesloten kan blijven.

(Bron: Hebban|Crimezone)

Geen opmerkingen: