12 december 2013

Wordt verwacht 364 (nieuws, 2013)

PARANOIATHRILLER OVER PRAKTIJKEN NSA

Brad Thor
'Auteur van de krantenkoppen van morgen' is een van de bijnamen van de Amerikaanse thrillerschrijver Brad Thor. En dat is niet voor niets, want nog voordat de affaire rond klokkenluider Edward Snowden ging spelen en kranten berichtten over de afluisterpraktijken van de NSA, schreef hij 'Black list'. Een thriller waarin hij schetst wat er op dit moment in de wereld gaande is: moderne technologie vergemakkelijkt het leven, maar zorgt er ook voor dat als je er als burger te lichtzinnig mee omgaat je geen privacy en geen geheimen kunt koesteren.

'Black list' verschijnt in februari 2014 bij uitgeverij Karakter in Nederlandse vertaling onder de titel 'Zwarte lijst'. In de VS werden in één jaar van deze thriller ruim 215.000 boeken en meer dan 230.000 e-books verkocht.

Ergens in de Verenigde Staten houdt de regering in het diepste geheim een lijst bij. Leden van het Amerikaanse Congres krijgen hem nooit te zien, alleen de president en een geheim team van adviseurs mogen er een blik op werpen. Als je naam eenmaal op de lijst staat, gaat hij er niet meer af... totdat je komt te overlijden.

Iemand heeft de naam van antiterrorisme-agent Scot Harvath op de lijst gezet. En niet alleen die van hem, maar die van iedereen binnen de Carlton Group - de private onderneming waarvoor hij werkt na onder andere voor de Navy SEALs en de Secret Service gediend te hebben. Harvath moet op een of andere manier de teams die eropuit zijn gestuurd om hem te vermoorden van zich af zien te schudden in een poging met zijn nog levende teamleden in contact te komen.

Hij ontdekt dat een van hen zeer gevoelige informatie in handen heeft gekregen, waaruit blijkt dat enkele hooggeplaatste figuren binnen Defensie en de NSA de hen beschikbare technologie en wetten misbruiken voor hun eigen plannen. De vraag is of Harvath die personen kan vinden voordat die plannen in werking worden gesteld en de VS getroffen wordt door de meest verwoestende terreuraanval ooit.

Brad Thor (1969) heeft aan de universiteit va Southern California creative writing en film- en televisieproductie gestudeerd, waarna hij zowel voor als achter de schermen in de televisiewereld heeft gewerkt, als producent en schrijver van programma's, maar  ook als presentator en als expert op het gebied van terrorismebestrijding.

In 2008 volgde Thor een zogenaamd Black Ops-team in Afghanistan om research te doen voor zijn thriller 'The Apostle'. Hij heeft in totaal twaalf thrillers op zijn naam staan en is in meer dan twintig landen vertaald. Zijn boek 'The Last Patriot' uit 2008 werd door Saoedi-Arabië in de ban gedaan.

Andere nieuwe titels:

Loes den Hollander - 'Schijnvertoon' (maart 2014). Een man is gescheiden en mag zijn kinderen niet zien. Een vrouw is verliefd op de verkeerde man en een andere vrouw worstelt met haar overgewicht. De drie worden geconfronteerd met gebeurtenissen die ruimte geven voor verandering. Maar dan valt er een eerste slachtoffer.
Lynn Sholes & Joe Moore - 'Het zwaard van Abraham' (maart 2014). Maxine Decker en ex-man Kenny Gates, agenten van het Office of Special Investigation, reizen af naar Irak, als ze horen dat er een gestolen klein zwaard is opgedoken, waarvan beweerd wordt dat het van aartsvader Abraham is. Als Decker en Gates het spoor van het mes proberen te traceren, komen ze een sinister complot op het spoor.
Kathrin Lange - '40 uur' (april 2014). Debuutthriller van succesvol Duitse YA-romanauteur. De Berlijnse rechercheur Fris Iskander krijgt een video waarop een aan een kruis genagelde man te zien is. Hij heeft 40 uur om het ontvoerde slachtoffer te vinden. Als Iskander faalt, zal de dader in heel Berlijn bommen af laten gaan.
Chris Pavone - 'Het ongeluk' (april 2014). Literair agent krijgt manuscript in handen met de ene na de andere explosieve onthulling over een zeer machtige mediamagnaat. Deze wil koste wat kost achterhalen wie de auteurs is en voorkomen dat het manuscript wordt uitgegeven.
Malcolm Mackay - 'Hoe een huurmoordenaar zijn verdiende afscheid krijgt' (april 2014). Huurmoordenaar Frank MacLeod krijgt na een tijdje uit de roulatie te zijn geweest een nieuwe klus. Maar er staat iets op het punt volledig mis te gaan. Met dit boek won Mackay de Deanston Scottish Crime Book of the Year Award.
Jet van Vuuren - 'Het chateau' (mei 2014). Rechercheur Britt van Dijk (uit een eerdere thriller van Van Vuuren) is terug. Ze woont in Vaals, is gelukkig getrouwd met haar jeugdvriend Cees en is hoogzwanger. Een nieuwe zaak dreigt aan dat geluk echter een abrupt einde te maken...
Andy Weir - 'Mars' (mei 2014). Astronaut Mark Watney is uitverkoren om als een van de eerste mensen voet op Mars te zetten. Hij zal waarschijnlijk ook een van de eersten zijn om daar te sterven.
Frank van Zwol - 'Niemandsland' (mei 2014). Oud-marinier Tom Brandt werkt voor de MIVD en gebruikt zijn dekmantel als freelance natuurfotograaf om ongestoord zijn werk te kunnen doen. Als hij op de Noordpool is en de satellietschotels in Spitsbergen nader moet inspecteren, stuit hij op een wrakstuk dat is vrijgekomen door een smeltende gletsjer. Het blijkt de gps-ontvanger van een Russische Toepolev die in 1996 op Spitsbergen is neergestort met 141 inzittenden, voornamelijk mijnwerkers.

Geen opmerkingen: