01 december 2013

Complottheorie (nieuws, 2013)

PATRICIA CORNWELL: 'SCHILDER IS JACK THE RIPPER'

Walter Sickert
De Amerikaanse thrillerauteur Patricia Cornwell claimt nieuw bewijs te hebben gevonden voor de identiteit van Jack the Ripper, Engelands bekendste seriemoordenaar. Na elf jaar onderzoek wijst de schrijfster naar de post-impressionistische schilder Walter Richard Sickert (1860-1942), die door haar al eerder als mogelijke verdachte is genoemd.

Cruciaal zijn volgens de bestsellerschrijfster de brieven die Jack the Ripper naar de politie stuurde. Die brieven worden nog altijd bewaard in de Nationale Archieven. Cornwell ontdekte dat ze hetzelfde watermerk bevatten als correspondentie die van Sickert bewaard is gebleven.

Cornwell stak miljoenen van haar eigen geld in het onderzoek. Ze kocht de afgelopen jaren het bureau van Sickert en 32 van zijn schilderijen om er DNA-onderzoek op te laten doen. Ze liet de doeken stuksnijden om er forensische proeven mee te doen, wat haar destijds op woedende reacties van kunstexperts in Londen kwam te staan.

De schrijfster stelt nu dat er een 'koninklijk complot' was rond de reeks moorden van 1888 tot 1891, die ze samen met een voormalige officier van Scotland Yard tot in detail onderzocht. De band tussen het Engelse koninklijk huis en de moorden ziet de schrijfster in Sir William Gull, de lijfarts van koningin Victoria die volgens verschillende onderzoekers zou hebben geholpen de lichamen te verbergen. ,,Laat ik volstaan met de mededeling dat er bewijs is opgedoken dat hij ook de huisarts van Sickerts gezin was'', aldus de schrijfster in The Evening Standard. ,,Verschillende mensen die in die complottheorie zijn genoemd, waren bekenden van Sickert.''

Cornwell schreef in 2002 ook al een boek over Jack the Ripper, 'Portrait of a Killer', waarop ze veel negatieve reacties kreeg. Over het huidige onderzoek gaat ze eveneens een boek schrijven.

(Bron: De Morgen)