21 december 2013

Rechtenkwestie (nieuws, 2013)

VIERDE DEEL MILLENNIUMREEKS IN AANTOCHT


Ruim tien jaar na de dood van Stieg Larsson, de auteur van de 'Millennium Trilogie', zal er een vierde deel in de serie verschijnen. De Zweedse uitgeverij Norstedts heeft met schrijver David Lagercrantz een contract gesloten voor een nieuwe thriller over journalist Mikael Blomqvist en hacker Lisbeth Salander.

Het boek waarvan de titel nog onbekend is, zal in augustus 2015 op de markt komen. Het is dan precies tien jaar geleden dat het eerste deel van de trilogie 'Män som hatar kvinnor' ('Mannen die vrouwen haten') werd uitgegeven.

Schrijver Stieg Larsson overleed op 50-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval op 9 november 2004. Hij heeft niet meer kunnen meemaken dat zijn debuut in de winkel kwam te liggen. Larsson was aanvankelijk van plan een tiendelige reeks thrillers te schrijven.

Volgens hoofdredacteur Eva Gedin van uitgeverij Norstedts wordt het vierde boek 'een origineel werk', dat geen letter zal bevatten van het manuscript van de vierde thriller waar Larsson volgens oud-collega Kurdo Baksi mee bezig was toen hij overleed. Het boek was voor driekwart af, aldus Baksi, en speelde zich af in Ierland, Zweden en de VS. In de thriller zou een rol zijn weggelegd voor Salanders tweelingzus Camilla.

De 51-jarige David Lagercrantz begon zijn carrière als misdaadjournalist. Uitgeverij Norstedts beschrijft hem als een auteur die 'voortdurend op zoek is naar opmerkelijke karakters en complexe geesten in zijn verhalen'. Lagercrantz heeft inmiddels een bestseller op zijn naam staan. Als ghostwriter schreef hij de autobiografie van voetballer Zlatan Ibrahimovic, die in 2011 het snelst verkopende boek in Zweden was. In nog geen acht weken tijd werd er ruim een half miljoen exemplaren van verkocht.

De keuze voor Lagercrantz als auteur van een vierde Millennium-thriller komt na een bitter juridisch gevecht over Larssons laatste manuscript. Omdat de schrijver niet getrouwd was met zijn partner Eva Gabrielsson, vervalt zijn nalatenschap volgens de Zweedse wet aan zijn naaste familieleden, zijn vader en broer met wie Larsson gebrouilleerd was geraakt. Gabrielsson weigert echter het manuscript af te staan of details van de plot vrij te geven, tenzij zij de auteursrechten krijgt.

(Bron: The Telegraph)

Geen opmerkingen: