12 december 2013

Wordt verwacht 365 (nieuws, 2013)

MOORDEN MET WOORDEN

Uitgeverij Luitingh-Sijthoff brengt in april 2014 een op het oog opmerkelijke thriller op de markt. Het is 'Lexicon' van de Australische schrijver Max Barry, die, volgens Wikipedia het genre 'satire' als werkgebied heeft. 'Lexicon' wordt omschreven als een thriller over privacy, identiteit en de toenemende obsessie met het verzamelen van data.

Op een exclusieve school krijgen leerlingen geen les in geschiedenis of wiskunde, maar in overtuigingskracht. Ze leren taal te gebruiken om te manipuleren, om woorden als wapens te gebruikten. De besten onder hen worden 'dichters' en treden toe tot een sinistere organisatie.

De jonge Emily Ruff wordt van straat geplukt en gerekruteerd in deze vreemde wereld, bevolkt door mensen met namen als Eliot en Brontë. Ze leert hoe ze woorden kan inzetten om mensen te manipuleren en zichzelf tegen anderen te wapenen. Al snel is ze het grootste talent - totdat ze een catastrofale fout maakt: ze wordt verliefd.

Ondertussen wordt ene Wil Parke bruut overmeesterd door twee mannen in een wc-ruimte van een vliegveld. Ze beweren dat hij de sleutel is tot een geheime oorlog waar hij niets van weet, en dat hij 'immuun' zou zijn. In een poging om de organisatie van 'dichters' een stap voor te blijven, vluchten Emily en Wil naar een mijnstadje in Australië. Daar zou zich volgens de overlevering een symbool van ongekende kracht bevinden.

Max Barry (Melbourne, 1973) schreef onder meer 'Jennifer Government' en 'Syrup', waarvan binnenkort de verfilming in de bioscoop te zien is. Hij werkte als marketeer voor Hewlett-Packard voordat hij schrijver werd. Hij heeft nog steeds de laptop in bezit waarop hij zijn debuut 'Syrup' schreef, omdat zijn werkgever verzuimde de computer terug te vragen.

De trailer van 'Lexicon':Andere nieuwe titels:

Maartje Fleur - 'De au pair' (april 2014). Carolien trekt met haar hond Boes in bij Daniel, de liefde van haar leven, en zijn dochter Lois. Carolien voelt zich echter niet thuis in Daniels kapitale villa aan de rand van het bos. De kille huishoudster, de rake opmerkingen van haar stiefdochter en Daniel die vaak van huis is. Als dan ook nog eens het levenloze lichaam van de au pair wordt gevonden en Daniel verdacht wordt van moord, is de chaos compleet. Journalist Maartje Fleur schrijft o.a. voor Margriet, Flair en Viva.
James Rollins - 'Het oog van God' (mei 2014). In Mongolië is een onderzoeksatelliet neergestort. Het laatste doorgestuurde beeld van de satelliet voorspelt weinig goeds: een smeulende, geruïneerde Amerikaanse oostkust.
Linda Davies - 'Ark Storm' (mei 2014). Meteorologe Gwen Boudin heeft een computerprogramma ontwikkeld waarmee de komst van de Atmospheric River Storm kan worden voorspeld. Adequate voorkennis van een ramp door deze storm levert miljarden dollars op. Al gauw loopt de meteorologe groot gevaar. Ex-bankier Linda Davies schreef in de jaren negentig diverse financiële thrillers.
Patricia Cornwell - 'Zuurstof' (februari 2014). Op het rugbyveld van universiteit MI ligt het lijk van Gail Shipton, een studente computertechnologie. Patholoog-anatoom Kay Scarpetta staat voor een raadsel. Gail lijkt te zijn gestikt, maar er zijn geen sporen van geweld.
Marcus Sakey - 'Briljant' (mei 2014). In Wyoming kan een klein meisje iemands duisterste geheimen aflezen aan zijn lichaamshouding. In New York snaait een man die patronen in beurscijfers kan waarnemen 300 miljard dollar bij elkaar.
Robert Goddard - 'Intrige in Parijs' (april 2014). 1919. In Parijs zijn diplomaten en politici bijeengekomen om de catastrofale gevolgen van de Eerste Wereldoorlog te bespreken. Het laatste wat de Britse delegatie nodig heeft is de mysterieuze dood van een hooggeplaatst lid uit hun afvaardiging. Dus als Sir Henry Maxted van het dak valt van het appartementencomplex waar zijn maîtresse woont, proberen ze alle verdachte omstandigheden te verhullen.
Simon Beckett - 'Klem' (maart 2014). Op het Franse platteland trapt de Brit Sean in een wolfsklem. Hij wordt gevonden door Mathilde die hem meeneemt naar haar afgelegen boerderij. Sean herstelt en gaat daarna aan de slag als klusser voor Mathildes norse vader. Dan ontdekt hij dat de vorige klusser spoorloos is verdwenen.
Almar Otten - 'Het ronde huis' (februari 2014). Lineke Tesinga houdt een lezing over Germaanse mensenoffers. In de weken daarna volgen misdaden die te maken blijken te hebben met gruwelijke rituelen die in de vorige eeuw plaatsvonden in Het Ronde Huis, een mysterieus jachtverblijf in de Veluwse bossen waar prins Hendrik en zijn gasten gingen jagen.
Roger Pearce - 'Extremist' (mei 2014). Na een wilde achtervolging langs de Theems belandt John Kerr, hoofd van de Eenheid Geheime Operaties in een gevecht met twee goudsmokkelaars. Ze weten te ontkomen. Kort daarna vindt er een bomaanslag plaats, midden in Londen. Een terreurdaad of het werk van buitenlandse spionnen?
Chelsea Cain - 'Verlangen' (mei 2014). Gretchen Lowell, de vrouwelijke Hannibal Lecter, is terug. Lowell, de aartsvijand en ex-geliefde van rechercheur Archie Sheridan, heeft iets speciaals gepland voor diens verjaardag.

Geen opmerkingen: