05 december 2013

Peter James - Schijndood (2013)

STALKER VAN PETER JAMES ZET DE NIRO OP ACHTERSTAND

Hoe gevaarlijk stalkers kunnen zijn, weten we uit topfilms als Fatal Attraction en Cape Fear. De belager uit Schijndood, de achtste thriller van Peter James met inspecteur Roy Grace in de hoofdrol zet Glenn Close en Robert de Niro echter op fikse achterstand.

De naar Madonna gemodelleerde rockdiva Gaia komt terug naar haar geboortestad Brighton om daar een filmrol te spelen. Grace, wiens hoofd al overloopt van zorgen over zijn hoogzwangere vriendin Cleo plus een onderzoek naar een in mootjes gehakt lijk in een kippenstal, krijgt de dubieuze eer leiding te geven aan de beveiliging van Gaia.

Dat moet mis gaan en dat doet het ook. Want de belager waarmee de afdeling zware misdrijven onder aanvoering van de aanstaande vader te maken heeft, is uitgekookt. De ernstig gestoorde Gaia-fan schrikt niet voor een moord terug, blijkt als het bijna te laat is. En als dat nou de enige bedreiging zou zijn. Maar nee, een verklaarde vijand van Grace is uit de gevangenis gekomen. Zijn tien jaar geleden spoorloos verdwenen echtgenote Sandy is toch niet dood.

De diverse verhaallijnen smelten ineen tot een daverende ontknoping met een rafelig randje. Peter James kan nog minstens twee boeken voort met zijn ijzersterke held, diens levensechte vrienden en vijanden. Dat er nog geen tv-serie over de lotgevallen van Roy Grace is gemaakt, valt me tegen.

Peter James - Schijndood. Vertaling: Lia Belt. Uitgeverij De Fontein, 399 pag.

Geen opmerkingen: