03 december 2013

Wordt verwacht 363 (nieuws, 2013)

TINTELINGEN IN DE VINGERTOPPEN

Met zijn eerste boek, 'Twee tranen', won Derwent Christmas gelijk de Schaduwprijs voor het beste spannende boek, zijn tweede boek, 'Volmaakte verdwijning', werd genomineerd voor de Gouden Strop. Maar daarna stokte het schrijven bij de docent Nederlands. Op de site van het literair tijdschrift Tzum, dat hij zelf heeft opgericht, schreef de oud-redacteur eerder dit jaar: ,,Ik produceerde wel af en toe een stuk tekst, had een spannend plot voor ogen, maar het schrijven vlotte niet, woorden vloeiden niet als vanzelf uit mijn gedachten.''

Toen dat een tijdje aanhield, wist Christmas dat het nodig was iets te forceren. ,,Eerst stapte ik over naar een ander verhaal, toen herschreef ik een romanhoofdstuk dat ik jaren geleden al eens op papier zette, begon daarna toch maar weer aan iets anders.'' Zijn redacteur probeerde hem uit te dagen, maar dat hielp hem niet verder. ,,Uiteindelijk voelde ik dat er een grote verandering moest plaatsvinden, iets waardoor het schrijven weer echt spannend en onbekend zou worden. Op een avond bedacht ik van de ene op de andere seconde dat ik een overstap kon maken naar een andere uitgeverij. De gedachte was onomkeerbaar evenals de beslissing.''

Christmas verliet uitgeverij Nieuw-Amsterdam en tekende bij De Geus. Sindsdien tintelt het weer in zijn vingertoppen en is er 'een nieuw mens' in hem geboren. Het leidt ook tot een nieuw boek van Christmas. In mei 2014 verschijnt zijn nieuwe thriller 'De stilte voor Julia'. Over een brave leraar die een koelbloedige moord beraamt.

Aaron verliest in korte tijd zowel zijn vrouw als zijn dochter. Zijn echtgenote lijkt zelfmoord te hebben gepleegd, maar de leraar weet beter. Op de dag van haar begrafenis rijdt hij niet achter de lijkwagen mee in de begrafenisstoet naar het uitvaartcentrum, maar neemt hij bij de eerste de beste gelegenheid de afslag. Over de Afsluitdijk raast hij vanuit Friesland naar Noord-Holland om een in stilte bedacht plan ten uitvoer te brengen.

Derwent Christmas (1972) is een Groninger uit Stadskanaal, met een Engelse vader. Hij was stadsdichter van Leeuwarden en is thans docent Nederlands.

Andere nieuwe titels:

Chris Tvedt - 'Rechtop sterven' (juni 2014). Ruim 25 jaar geleden werd een jongen veroordeeld voor de moord op twee meisjes op het kleine eiland Vestøy. De veroordeelde heeft zijn straf uitgezeten, maar eist heropening van de zaak. Rechterlijke dwalingen in deze moordzaak zetten advocaat Mikael Brenne op het spoor van vuil spel dat op het hoogste niveau wordt gespeeld.
Fred Vargas - 'De verdwijningen' (mei 2014). Een doodsbange vrouw meldt zich op het politiebureau. Ze weigert om met iemand anders dan commissaris Adamsberg te spreken. Haar dochter heeft een visioen gehad. Ze heeft Het Woeste Leger gezien, vlak bij hun stadje. Al sinds de Middeleeuwen doen er verhalen de ronde dat misdadigers een akelig einde zullen beleven, wanneer Het Woeste Leger ze komt halen. Kort nadat de vrouw Adamsberg heeft gesproken wordt in het bos een man, berucht om zijn wreedheid, dood aangetroffen. Met 'De verdwijningen' won Vargas een International Dagger.
Diverse auteurs - 'Over de grens' (mei 2014). Verhalenbundel over het fenomeen smokkelen. Voor meer informatie: klik hier.
Parker Bilal - 'Engel van de stad' (april 2014). Zomer 2001. In een achterbuurt in Caïro worden de zwaar verminkte lichamen gevonden van een aantal jonge jongens. De beschuldigende vinger wijst al gauw richting de christelijke gemeenschap. Inspecteur Makana ziet een godsdienstconflict oplaaien en heeft het sterke voorgevoel dat de geschiedenis zich zal herhalen.
Elisabeth Östnäs - 'Koortsmeisje' (maart 2014). Zweden, begin twintigste eeuw. Op een septemberdag struint een jonge vrouw, genaamd Luna, verdwaasd door haar huis. Haar vaders levenloze lichaam ligt naast dat van een vrouw. Op verdenking van moord wordt Luna gearresteerd. Het deert haar ogenschijnlijk niets. Wie is deze verwarde jongedame? Thrillerdebuut van Zweedse docent creatief schrijven.
Anders de la Motte - 'Bubble' (maart 2014). Henrik Pettersson zit in een diepe crisis. Hij leeft geïsoleerd, ervan overtuigd dat hij constant in de gaten wordt gehouden. Hij weet niet meer wat of wie hij moet geloven en de grenzen tussen het alternative-reality-Spel en het echte leven zijn vager dan ooit. Maar hij zal de waarheid achter het Spel blootleggen, ongeacht de consequenties.
Jessica J.J. Lutz - 'De bruid' (maart 2014). De Nederlandse Emma komt door haar huwelijk met Serheng in het ruige Oost-Turkije terecht. Hij moet zijn vader opvolgen als leider van de familieclan. Emma en Serheng lopen over van idealisme, maar stranden op ouderwetse denkwijzen van mensen in hun omgeving. Achter hun rug blijkt een machtsstrijd te woeden die verder gaat dan ze vermoeden. Wanneer Emma zich vastbijt in het ontrafelen van de onopgeloste moord op een onderwijzeres, zet ze niet alleen haar relatie op het spel, maar ook haar leven. Lutz werkt al ruim twee decennia als correspondent voor Nederlandse, Vlaamse en Amerikaanse media in Turkije. Ze woont met man en kind in Istanbul.
Håkan Nesser - 'De slager van Klein Birma' (februari 2014). Inspecteur Barbarotti wordt op een cold case gezet: in 2007 is er een man verdwenen en tot op de dag van vandaag weet niemand wat er met hem is gebeurd. Alles wijst in de richting van zijn toenmalige vrouw, van wie een eerdere echtgenoot al eens onder verdachte omstandigheden verdween. Slot van de Barbarotti-reeks.
Richard House - 'Sutler' (mei 2014). 'The Kills' is een roman over misdaad en samenzwering in vier delen. Het begint met een man op de vlucht en het eindigt met een verbrand lijk. In 'Sutler' wordt Stephen Lawrence Sutler geïntroduceerd. Hij heeft drie problemen: hij heeft 53 miljoen dollar verloren, hij is op de vlucht en hij is niet Stephen Lawrence Sutler. De Amerikaanse schrijver, kunstenaar, filmmaker en docent House werd met 'The Kills' genomineerd voor de Man Booker Prize 2013. De e-boekversie bevat uren aan extra audio- en videomateriaal.

Geen opmerkingen: