30 november 2007

Richard Leigh (1943-2007)

KWELGEEST DAN BROWN OVERLEDEN

De schrijver Richard Leigh, die vorig jaar een rechtszaak tegen Dan Brown wegens plagiaat verloor, is overleden. De in de Verenigde Staten geboren Leigh, die sinds drie decennia in Groot-Brittannië woonde, stierf in Londen op 21 november op 64-jarige leeftijd. Hij had ernstige hartproblemen, aldus zijn agent.

Leigh was mede-auteur van 'Holy Blood, Holy Grail', een non-fictie boek dat in 1982 verscheen en waarin werd beweerd dat Jezus Christus een kind had verwekt bij Maria Magdalena en waarvan de afstammingslijn tot op de dag van vandaag doorloopt. Vanaf het begin was het boek een bestseller. Het boorde nieuwe lezersgroepen aan na de publicatie van 'De Da Vinci Code' van Dan Brown, waarin soortgelijke thema's werden aangesneden. Browns boek verscheen in 2003 en heeft sindsdien wereldwijd meer dan veertig miljoen exemplaren verkocht.

Leigh en zijn collega-auteur Michael Baigent spanden een proces aan tegen Browns uitgeverij Random House. Ze beschuldigden Brown ervan bij het schrijven van zijn boek zwaar geleund te hebben op de structuur van ''Holy Blood, Holy Grail'. Een derde 'Holy Blood'-schrijver, Henry Lincoln, deed niet mee aan de rechtszaak.

Leigh en Baigent waren een opvallende verschijning tijdens het proces in Londen. De gesoigneerde, grijze Baigent was immer gekleed in een kostuum, terwijl Leigh (handelsmerk: dikke bakkebaarden) zich vertoonde in een sportief leren jack. In april 2006 verwierp rechter Peter Smith hun claim. De magistraat vond dat hun in het boek geopperde ideeën te algemeen waren om beschermd te worden door het auteursrecht. De met veel publiciteit omgeven rechtszaak stuwde de verkoop van 'Holy Blood, Holy Grail' opnieuw naar een bestsellerstatus, maar de twee auteurs bleven wel met een rekening van zo'n vier miljoen euro aan juridische kosten achter. ,,Naar de letter van de wet hebben we verloren'', zei Leigh later. ,,Maar ik vind dat we in de geest van de wet hebben gewonnen.''

Leigh, zoon van een Britse vader en een Oostenrijkse moeder, werd in 1943 in New Jersey geboren. Hij studeerde onder andere aan de University of Chicago en de State University Of New York. Hij doceerde enige jaren in de Verenigde Staten en Canada voor hij zich in Engeland vestigde.

In de jaren zeventig ontmoette hij Lincoln en Baigent. Het trio deelde een gezamenlijke interesse in de schimmige middeleeuwse orde van de Tempeliers. Ze ontwikkelden de theorie dat ridders van deze orde zouden afstammen van Jezus. Baigent en Leigh werkten samen aan verschillende boeken, waaronder 'Secret Germany', over een complot om Adolf Hitler te vermoorden. Leigh schreef ook twee fictieboeken, 'Erceldoune and other Stories' en de semi-autobiografische roman 'Grey Magic'.

Geen opmerkingen: