29 november 2007

Wordt verwacht 22 (nieuws, 2007)

DE VOORLAATSTE BAANTJER

Het is nummer 69, heet 'De Cock en moord in de hondsdagen', verschijnt bij uitgeverij Fontein in april 2008 en is de voorlaatste van schrijver Albert Cornelis Baantjer. Zijn allerlaatste verschijnt een half jaar later en heet 'De Cock en de moord in gebed'. Een mooiere titel om een serie boeken waarvan bijna zeven miljoen exemplaren zijn verkocht, af te sluiten, is er haast niet.

Maar eerst moeten we die moord in de hondsdagen zien te verstouwen. De Cock (met Cee... precies!) is vermoeid: de hitte teistert hem enorm. Hij moet Vledder uitleggen dat de aanhoudende warmte van de hondsdagen bij sommigen de werking van hun hersenen van streek maakt. De Cocks advies: tijdens deze weken dient een rechercheur extra alert te blijven. Hij heeft deze woorden nauwelijks uitgesproken of een man klopt op de deur. Namens een goede vriendin komt hij de vermissing van haar echtgenoot melden. Slechts enkele uren later ontdekken ze het lijk van de vermiste man en in de kofferbak van diens auto zes kleine dode hondjes.

Het slachtoffer was een strijdbare dierenactivist. Tot tweemaal toe worden De Cock en Vledder met nog een lijk geconfronteerd en slechts door nuchter denkwerk weet De Cock een vierde slachtoffer te voorkomen. ,,Moord is een vies bedrijf'', concludeert hij. En zo is het maar net.

Geen opmerkingen: