13 november 2007

Ira Levin (1929-2007)BESTSELLERAUTEUR VAN 'ROSEMARY'S BABY'

De Amerikaanse schrijver Ira Levin, auteur van bestsellers als 'Rosemary's Baby', 'The Boys From Brazil' en 'The Stepford Wives', is overleden. Dit heeft zijn agent Phyllis Westberg bekendgemaakt. Levin, die ook wel 'de Stephen King van de zestiger en zeventiger jaren' wordt genoemd, is 78 jaar geworden. De schrijver bezweek maandag 12 november 2007 in zijn appartement in Manhattan aan een hartaanval, aldus Westberg.

Ira Levin werd op 27 augustus 1929 in New York geboren. Zijn vader boerde goed in de speelgoedbranche en had gehoopt dat zijn zoon in zijn voetsporen zou volgen. Maar Ira wist al op 15-jarige leeftijd dat hij schrijver zou worden. Toen hij nog op high school zat eindigde hij als tweede in een wedstrijd voor scenarioschrijvers die was georganiseerd door omroep NBC. Hij ging vervolgens naar universiteiten in Des Moines, Iowa en New York, waar hij in 1950 afstudeerde in Engels en Filosofie.

Nog tijdens zijn studie voltooide hij zijn eerste thriller 'A Kiss Before Dying' die twee keer verfilmd werd. Het boek won in 1953 de Edgar Allan Poe Award voor het beste thrillerdebuut. In datzelfde jaar werd hij opgeroepen voor dienstplicht en in het leger maakte hij instructiefilms. Ook werkte hij voor de televisie.

Pas veertien jaar later voltooide Levin zijn tweede boek, 'Rosemary's Baby', een griezelverhaal over een New Yorks echtpaar dat in de greep komt van satanische buren. Het boek werd succesvol verfilmd door Roman Polanski, met een glanzende hoofdrol voor Mia Farrow. Ook de Hitlerkloon-thriller 'The Boys From Brazil', het huisvrouwenmysterie 'The Stepford Wives' en het verborgen-camera-avontuur 'Sliver' werden Hollywoodproducties. Levin schreef ook talrijke Broadway-stukken, waaronder het langlopende kassucces 'Deathtrap' dat in februari 1978 zijn première beleefde.

,,De boeken van Levin zijn zeer verschillend, maar hebben wel één ding gemeen: ze hebben iets lugubers'', zei collega-schrijver Peter Straub ooit. Levin reageerde daarop met: ,,Ik hou inderdaad van ideeën die niet alleen betrekking hebben op een individu, maar die grote groepen mensen aanspreken, een soort primaire angst. Daarom blijft er aan het eind van het boek ook altijd iets van het kwaad hangen en is de boef niet helemaal uitgeschakeld. Ik denk dat een boek op die manier bij de lezer meer weerklank vindt en ook na de laatste bladzijde doorwerkt.''

Zijn oeuvre is niet groot, erkende hij. ,,Ik heb de wereld niet echt opvallende nieuwe, serieuze gedachten te geven. Ik wil gewoon goede verhalen schrijven.''

(Bron: citaten Levin en Straub uit 'Moordgids' van Jos van Cann)

Geen opmerkingen: