28 november 2007

Matthias Rozemond - Apollovlinder (2007)

Meesterproef jammerlijk mislukt
(Door Peter Kuijt)

De Rudolf Steinerschool in Haarlem heeft een leraar in dienst die Duits en Drama doceert. Zijn naam is Matthias Rozemond. Meester Rozemond is van vele markten thuis, want hij schrijft ook gedichten en toneelstukken en vertaalt poëzie, onder meer van Goethe en Günther Grass. Nu heeft Rozemond ook zijn eerste thriller afgescheiden en uitgeverij Karakter bereid gevonden die uit te geven. Karakter noemt Apollovlinder Rozemonds 'meesterproef'.

Het verhaal gaat over de Nederlandse fysiotherapeute Charlotte, wier man Morten plotsklaps van de aardbodem lijkt te zijn verdwenen. Ook hun gezamenlijke vriendin Sophie is ineens op vakantie gegaan, naar haar chalet in Zwitserland. Zouden Sophie en Morten samen...? Nee, toch?

Omdat de politie na twee weken nog maar weinig aanknopingspunten heeft over de verblijfplaats van Morten, besluit Charlotte zelf op onderzoek uit te gaan. Ze dropt haar dochters bij haar zus en neemt de auto naar Zwitserland. En daar, op een berg bij het Alpenchalet wordt haar alles duidelijk. Dan blijkt dat er een vete tussen een Servische en Kosovaarse drugsbende speelt en duikt er ook nog een jonge Roemeense prostituee op die in handen is gevallen van vrouwenhandelaars.

Ingrediënten genoeg voor een spannende roman. Maar Rozemond faalt jammerlijk in zijn meesterproef. Wellicht speelt zijn achtergrond als dichter hem parten, hij slaagt er maar niet in om vaart te krijgen in het verhaal. Sterker nog, de thriller slaat dood door zijn wijdlopige stijl, de niet ter zake doende flashbacks over Charlottes jeugd, haar getut en gejeremieer over haar huwelijk met de door haar geïdealiseerde Morten en alle vragen die Rozemond voortdurend stelt. Op één pagina staan er zelfs veertien!

Ongeloofwaardig is ook de manier waarop Charlotte aan een gewapende belager weet te ontsnappen. Bovendien moet Rozemond wel heel erg diep gaan om de titel van het boek te verklaren. Een meesterproef als je er in slaagt Apollovlinder uit te lezen.

Matthias Rozemond - Apollovlinder. Uitgeverij Karakter. 304 pag.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Zoekende naar Apollovlinder van M.R. stuitte ik op deze recensie.

Vraagje aan Peter Kuijt, of hij de andere 2 boeken van deze schrijver heeft gelezen, Schimmenspel en Enkele reis Sicilie ?

Ik heb deze 2 boeken wel gelezen én goed bevonden :-), en Apollovlinder niet (vandaar dat ik dat boek nu dus "zoek").

Echter, als dat niet zo goed (of zelfs slecht) is als zijn latere 2 boeken, houdt de zoektocht direct op!

Peter Kuijt zei

Beste Anoniem,

Ik ga niemand adviseren dat hij of zij een bepaald boek niet moet lezen. Dat zou wel heel arrogant zijn. U moet vooral doen wat u denkt dat nodig is. Het kan heel goed zijn dat Apollovlinder u wel zal bevallen. Het is een cliché, maar smaken verschillen nu eenmaal.
Om antwoord te geven op uw vraag: Apollovlinder is de enige thriller van Rozemond die ik heb gelezen.

Met vriendelijke groet,

Peter Kuijt