27 november 2007

Wordt verwacht 21 (nieuws, 2007)

MET DANK AAN NICCI FRENCH EN ORHAN PAMUK

De Britse media buitelden over elkaar heen in superlatieven over 'Verlichting' van de Amerikaanse auteur Maureen Freely (foto): 'Een moedige roman' (The Independent), 'energiek en oprecht' (The Times) en 'een dappere mix van spionagethriller en politieke roman' (Tribune). En ook het schrijversechtpaar Nicci French liet zich niet onbetuigd: 'Dat zeldzame genoegen: een roman die helemaal klopt', staat op het omslag. Orhan Pamuk was ook niet te beroerd om een wervende tekst ('een duistere roman in de traditie van Joseph Conrad') achter te laten, maar Freely is Pamuks vertaler, dus zie dat maar als een vriendendienst.

'Verlichting' speelt zich af in Turkije in de jaren na de Koude Oorlog. Jeannie Wakefield heeft hulp nodig: haar Turkse man Sinan is in de Verenigde Staten gearresteerd. Ze vraagt M, een journaliste, naar Istanbul te reizen om uit te zoeken waarom Sinan is vastgezet. Wat Jeannie niet weet, is dat hij de eerste geliefde was van M. Langzaam wordt duidelijk dat de arrestatie niet losstaat van de politieke gebeurtenissen van dertig jaar geleden, toen M en Sinan verloofd waren en M op last van haar ouders Turkije moest verlaten. Opnieuw raakt M verwikkeld in politieke intriges waarvan de gevolgen niet te overzien zijn.

Maureen Freely werd in 1952 geboren in Neptune, New Jersey, groeide op in Istanbul, studeerde aan Harvard University en woont nu in Engeland. Naast schrijver en vertaler is ze journalist en doceert ze aan de University of Warwick. 'Verlichting' verschijnt in april 2008 bij uitgeverij Querido.

DOODGEVROREN DAKLOZEN

In februari 2008 brengt Querido 'IJsdood', de tweede thriller van de Zwitserse auteur Michael Theurillat (foto) op de markt. Volgens de uitgeverij sluit het boek naadloos aan bij het thema van de Maand van het Spannende Boek 2008: 'Wetenschappers tegen de misdaad'.

'IJsdood' speelt zich af in Zürich, hartje winter. Omdat het zo extreem koud is, verbaast niemand zich erover dat in de stad steeds meer doodgevroren daklozen worden gevonden. Tot een patholoog-anatoom een raadselachtig gif vindt in een van de lichamen. Zijn naspeuringen voeren commissaris Eschenbach naar het Biochemisch Instituut van professor Winter, die als kandidaat voor de Nobelprijs wordt beschouwd. Maar er zijn
ook hardnekkige geruchten dat Winter chemische wapens ontwikkelt. En waar hangt Winters assistent uit, die plotseling van de aardbodem lijkt verdwenen?

Michael J. Theurillat (Basel, 1961) studeerde economie, geschiedenis en kunstgeschiedenis. Daarna werkte hij jarenlang in de bankwereld. In 2005 verscheen zijn thrillerdebuut 'Im Sommer sterben'.

Geen opmerkingen: