20 november 2007

Vercommercialisering (nieuws, 2007)

EN DAN NU: DE ZORGTHRILLER!

Na de literaire, de kantoor- en de ecothriller is er weer een nieuwe loot ontsproten aan de thrillerboom: de zorgthriller. Met 'Kritiek' heeft Robin Cook, 'de keizer van de medische thriller', volgens uitgeverij A.W. Bruna een actuele thriller over commercie binnen de zorg geschreven.

Cook vat in 'Kritiek' een uitermate heet onderwerp bij de horens: de toename van financiële belangen in de zorg, oftewel de vercommercialisering van ziekenhuizen. Wat betekent dit voor artsen en patiënten?

Het verhaal: Een onbekende en dodelijke bacterie duikt op in de klinieken van Angels Healthcare. De bacterie bedreigt niet alleen mensenlevens, ze zet ook de beursgang van Angels Healthcare op het spel. Forensisch patholoog Jack Stapleton wil zich na een knieblessure zo snel mogelijk laten behandelen. Het orthopedisch ziekenhuis van Angels Healthcare is de enige kliniek waar hij binnen drie dagen geopereerd kan worden. Laurie, zijn vrouw en collega, heeft zo haar twijfels. Haar achterdocht verandert in regelrechte angst zodra ze begint te vermoeden dat er een epidemie is uitgebroken. Dat er grote financiële belangen bij zo’n epidemie gebaat zijn, wordt haar pas duidelijk wanneer ze zelf het doelwit wordt.

Robin Cook (1940) studeerde aan de Colombia University Medical School en Harvard. Hij woont afwisselend in Boston en Florida. Hij is nog altijd praktiserend arts. Zijn boeken worden in dertig talen vertaald en hij heeft met 25 titels wereldwijd al ruim veertig miljoen exemplaren verkocht.

(Zie ook: interview met Robin Cook)

Geen opmerkingen: