28 november 2007

Tomas Ross (nieuws, 2007)

SCHULDIG LANDSCHAP

Misdaadauteur Tomas Ross heeft vanuit het begrip 'schuldig landschap' zijn eigen historische canon samengesteld. In 'Schuldige plaatsen in Nederland' beschrijft de meester van de factie plekken waar geweld de loop van onze vaderlandse geschiedenis heeft beïnvloed. Oorlogen, opstanden, brandstapels, plunderingen, roof en moord, onze historie is voor een onuitwisbaar deel in bloed geschreven, stelt Ross. Of het nu gaat om de moord op Bonifatius bij Dokkum, de Hoekse en Kabeljauwse twisten, de Bijlmerramp of de Decembermoorden in Suriname, elke keer legt Ross de vinger op een zere en soms uiterst zere plek. Ross' dochter, fotografe Iona Hogendoorn, bezocht alle locaties en legde ze vast.

Tomas Ross is auteur en scenarioschrijver. Van zijn hand verschenen onder meer 'King Kong' (het laatste deel in de trilogie 'Voor Koningin en Vaderland’), 'De zesde mei', 'Koerier voor Sarajevo' en 'De hand van God'.

Iona Hogendoorn maakte voor het tijdschrift Hollands Diep een fotoreportage over het Barcelona van Carlos Ruiz Zafón en met Dani Lagartofernández stelde zij de literaire reisgids 'In het voetspoor van Don Quichot' samen.

Ross en Hogendoorn werkten eerder samen in 'Plaats Delict'. 'Schuldige plaatsen in Nederland' is verschenen bij uitgeverij Thomas Rap.

Geen opmerkingen: